Peste 3.000 de arme de foc şi 500 kg de explozivi, confiscate de polițiștii români în 2022

Data publicării:
arme confiscate de politisti
Peste 3.000 de arme de foc şi 500 kg de explozivi, confiscate de polițiștii români în 2022.

Poliţiştii specializaţi în arme şi explozivi au indisponibilizat în vederea confiscării, în urma acţiunilor desfăşurate în anul 2022, peste 3.000 de arme de foc, 370.000 de cartuşe de diferite calibre, 500 kg de explozivi şi peste 100 de tone de articole pirotehnice.

„În anul 2022, poliţiştii specializaţi de la nivelul structurilor centrale şi teritoriale au gestionat aproximativ 4.500 de sesizări de infracţiuni, dintre care cele mai multe au fost pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, nerespectarea regimului materialelor explozive, uzul de armă fără drept sau cele privitoare la fondul cinegetic şi protecţia vânatului”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, marţi, Agerpres.

În anul 2022, au fost eliberate 5.833 de permise de armă, în timp ce în 2.931 de cazuri, dreptul de deţinere a fost anulat ca urmare a încălcării prevederilor legale în materie.

În România, la finalul anului trecut, 113.811 persoane fizice erau autorizate pentru deţinere de arme, dintre care 72.771 sunt deţinători de arme letale.

„O atenţie deosebită a fost acordată combaterii traficului ilegal cu armament şi muniţie la frontierele ţării. Astfel, în anul 2022 au fost descoperite, ca urmare a controalelor efectuate la frontieră, 23 de arme (opt pistoale cu aer comprimat, şase pistoale cu gaze, două puşti de vânătoare şi una cu aer comprimat, şase alte arme), 2.796 cartuşe, (...) 1.803 kg materiale pirotehnice şi 48 componente arme”, arată sursa citată.

Cele 239 de infracţiuni la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor constatate la frontieră au fost comise de persoane provenind din Africa de Sud, Austria, Bulgaria, Danemarca, Franţa, Georgia, Grecia, Israel, Italia, Malta, Marea Britanie, Moldova, Norvegia, Palestina, Portugalia, România, SUA, Siria, Slovacia, Spania şi Ucraina.

În calitate de punct naţional focal, pentru implementarea Directivei 91/477/EEC Arme, structura specializată din cadrul Poliţiei Române a primit de la autorităţile similare din statele membre 329 de informări, prin intermediul aplicaţiei informatice IMI (Internal Market Information System), privind achiziţionarea de pe teritoriul lor a unor arme de foc de către cetăţeni români, care au fost verificate şi transmise structurilor pe a căror rază de competenţă domiciliază cumpărătorii, precizează MAI.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri