Peste 8.000 de tone de azotat de amoniu, confiscate. Substanța e cea care a produs explozia devastatoare din Beirut

Data actualizării: Data publicării:
azotat de amoniui confiscat in port
Foto: Poliția Română

Peste 8.000 de tone de azotat de amoniu au fost confiscate de polițiști, după controale făcute de polițiști în toată țara. Cea mai mare cantitate indisponibilizată a fost din Portul Constanța Sud Agigea, aproape 5.000 de tone, potrivit Mediafax. Substanța este aceeași cu cea care a provocat uriașa explozie din Beirut, în urmă căreia peste 150 de persoane au murit și aproape 5.000 au fost rănite.

În doar 3 zile, polițiștii de la Direcția Arme, Explozivi și Substanțe periculoase din cadrul IGPR, au făcut controale la agenți economici care fac operațiuni cu azotat de amoniu, în urma cărora au fost indisponibilizate peste 8.000 de tone.

Acțiunea a fost pentru a preveni evenimente generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea produselor de protecție a plantelor și a precursorilor de explozivi.

azotat de amoniu confiscat 1
Foto: Poliția Română

Au fost verificate operaţiunile cu produse de protecţie a plantelor, ce conțin fosfură de aluminiu sau azotat de amoniu, precum și condiţiile de păstrare, depozitare, transport și utilizare de către agenţii economici din raza de competenţă.

Cea mai mare cantitate de azotat de amoniu a fost confiscată în Portul Constanța Sud Agigea

S-au făcut, în perioada 12 – 14 august, 51 de controale la agenți economici și au fost constatate 11 infracțiuni de nerespectare a regimului protecției mediului, fiind indisponibilizate 8.453,52 tone azotat de amoniu, precum și 300 litri de deșeuri.

Cea mai mare cantitate de azotat de amoniu a fost confiscată după controalele făcute de polițiști Inspectoratului de Poliție Județean Constanţa în depozitul unei societăți comerciale din Portul Constanța Sud Agigea. Firma avea ca obiect de activitate manipulare, depozitare și activitați de servicii anexe transporturilor pe apă.

„În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au descoperit 4.908,82 tone azotat de amoniu, ambalate în bigbag-uri, de 1.000 de kg. fiecare, depozitate în magaziile depozitului, fără ca operatorul economic să fie autorizat pentru activitatea de depozitare a azotului de amoniu, conform autorizaţiei de mediu emise în acest sens”, aarată IGPR.

În acest caz a fost întocmit dosar penal, iar cercetările vor fi continuate de către poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Constanţa.

De asemenea, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au făcut verificări la depozitul unei societăţi comerciale, situat în incinta zonei portuare.

Aici au fost descoperite 29 de tone azotat de amoniu, depozitate în aer liber, în condiţii necorespunzătoare, ambalate în 58 de saci, de 500 de kg fiecare.

Şi în acest caz a fost întocmit dosar penal, pentru producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, respectiv nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor, numai ambalate şi în locuri protejate.

Azotatul de amoniu este o substanţă chimică obţinut din amoniac şi acid azotic, solidă, cristalină, foarte solubilă în apă.

Este utilizat majoritar în agricultură, sub formă de îngrăşământ granulat, folosit pentru fertilizarea în câmp deschis, a culturilor agricole.

Azotatul de amoniu este clasificat de Regulamentul CE nr. 1272, privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi amestecurilor, ca substanţă din Categoria 3, solid, oxidant, identificat cu fraza de pericol H272- poate agrava un incendiu, oxidant şi fraza de pericol H 319 – provoacă o iritare gravă a ochilor (produsul nefiind periculos, dacă este manipulat corect).

Azotatul de amoniu se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, în apă şi oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanţe organice, reacţia de descompunere devine explozivă.

Conform fişei de siguranţă, oxizii de azot, degajaţi la descompunerea azotatului de amoniu, sunt extrem de toxici.

Conform prevederilor Legii nr. 49/2018, privind regimul precursorilor de explozivi, din cauza proprietăţilor explozive (în anumite condiţii), azotatul de amoniu este clasificat ca şi precursor de exploziv pentru care există obligaţia raportării furturilor, pierderilor sau dispariţiilor semnificative.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri