Petre Roman despre Sergiu Nicolaescu: „S-a angajat în politică mai ales dintr-un puternic sentiment patriotic”

Data publicării:
1-41789

Potrivit Mediafax, Petre Roman consideră că regizorul român a riscat pentru popor la Revoluţie: „Eu aş vrea să vorbesc şi despre omul Sergiu Nicolaescu, care a riscat, adică a pus talentul său şi idealul său artistic şi în slujba noastră a tuturor în momentul Revoluţiei, pentru că atunci a riscat. Nu au fost mulţi cei care au riscat aşa cum a riscat el. Apoi s-a angajat şi în politică, mai ales dintr-un puternic sentiment patriotic. Azi se vorbeşte oarecum cu fereală despre sentimentul patriotic şi e foarte rău că e aşa. El întotdeauna a păstrat ca un fel de a fi al său acest sentiment patriotic şi, în toate împrejurările, în felul în care gândea el, a căutat să imprime acest sentiment în societatea românească.”

Îmi pare foarte rău că nu a mai putut realiza ultimul proiect pe care l-am pus la cale acum patru luni. Nu a mai avut puterea să-l realizeze. Era vorba despre realizarea unui documentar al Revoluţiei Române. Era foarte afectat de felul în care a fost mânjită Revoluţia Română de tot felul de mistificări, de interese urâte, mai ales ale acelora care nu au riscat nimic la Revoluţie, dar ulterior au gândit că cea mai bună cale de a scăpa de propria lor laşitate era să mânjească Revoluţia”, şi-a exprimat regretul fostul premier.

Sergiu Nicolaescu „era un om foarte pornit împotriva unor asemenea năravuri şi îşi propunea să mai facă acest film documentar care să dea un răspuns desigur adevărat, un răspuns măiestrit, artistic, valabil pentru toţi românii, dar şi pentru străinătate”, a conchis Petre Roman.

Sergiu Nicolaescu a încetat din viaţă joi dimineaţă, la Spitalul Elias. În vârstă de 82 de ani, el fusese operat de peritonită pe 28 decembrie, „în contextul unei afecţiuni digestive cronice benigne”. Cu toate că intervenţia chirurgicală a decurs fără incidente, unitatea sanitară a comunicat joi că, în ultimele 48 de ore, în evoluţia pacientului au intervenit complicaţii cardiace şi pulmonare, care nu au răspuns la tratamentul aplicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri