Petrom a anunţat un profit-record pentru România în 2012. Cum a fost posibil?

Data publicării:
21022013 20petrom-50895

Petrom a avut anul trecut cel mai mare profit realizat vreodată de vreo companie în România, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), în creştere cu 5%, iar vânzările au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro).

Preţul carburanţilor a fost cel care a urcat profitul Petrom la valori istorice. Creşterea încasărilor Petrom s-a datorat în primul rând scumpirilor repetate aplicate produselor petroliere comercializate.

Anul trecut, benzina standard s-a scumpit cu circa 23 de bani, iar motorina cu 25 de bani. Balanţa a fost echilibrată însă pe finalul anului, după ce compania a aplicat câteva ieftiniri. Dacă ne raportăm la valorile din toamnă, carburanţii s-au scumpit cu aproape 80 de bani faţă de începutul lui 2012. Valoarea vânzărilor a depăşit 26 de miliarde de lei, în 2012.

Vânzările pe care le-a anunțat compania au urcat anul trecut până la 26,2 miliarde de lei, după un semestru IV foarte bun, fiind primul semestru în care Petrom a acoperit și producția de electricitate, după ce a pornit centrala de la Brazi.

Petrom are toate produsele unei companii energetice: carburanți, gaze și electricitate.

Acest profit anunțat de companie poate fi pus și pe seama prețurilor ridicate la carburanți.

Compania este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20,11%, BERD cu 2,03%, iar restul titlurilor sunt listate la bursă.

Petrom a contribuit cu peste 40% la profitul OMV

Petrom a contribuit anul trecut cu 1,27 miliarde de euro la profitul înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) al OMV, reprezentând 41% din câştigul de 3,1 miliarde de euro raportat de grupul austriac de petrol şi gaze, care a consemnat un avans de 24% faţă de anul 2011.

În 2011, Petrom a adus 1,165 miliarde de euro la profitul EBIT al OMV.

Potrivit raportului financiar al grupului, vânzările la nivelul producătorului austriac de petrol au avansat cu 25% anul trecut, de la 34 miliarde de euro în 2011 la 42,65 miliarde de euro.

Câştigul EBIT ajustat pentru factori excepţionali (Clean CCS EBIT) al OMV a urcat cu 35% în perioada analizată, de la 2,53 miliarde de euro la 3,41 miliarde de euro. Petrom a contribuit cu 1,32 miliarde de euro la Clean CCS EBIT al OMV anul trecut, în urcare cu 2% comparativ cu anul precedent, când a generat 1,29 miliarde de euro.

Preţul petrolului Brent a stagnat anul trecut, la aproximativ 111 dolari pe baril.

Ce face Petrom cu profitul?

Compania OMV Petrom (SNP) intenţionează să plătească dividende din profitul-record de 3,95 miliarde lei (885,5 milioane euro) înregistrat anul trecut şi să bugeteze investiţii de peste un miliard de euro în 2012.

Propunerile vor fi supuse aprobării Consiliului de Supraveghere şi Adunării Generale a Acţionarilor, arată Petrom în raportul privind rezultatele de anul trecut, fără să precizeze valoarea vizată a dividendelor.

În anul precedent, compania a realizat investiţii de 4,93 miliarde lei (1,1 miliarde euro), cea mai mare pondere, de 76%, respective 3,75 miliarde lei, fiind alocată segmentului de explorare şi producţie. Fondurile au fost direcţionate către forajul sondelor de dezvoltare, lucrări de reparaţii capitale, operaţiuni de adâncime, instalaţii de suprafaţă şi proiectelor de redezvoltare a zăcămintelor, scrie Mediafax.

Citiți și Rafinăria Arpechim va fi demolată. Petrom amenință cu diminuarea investițiilor

Mircea Coșea: Acest profit justifică taxa de introdusă de Guvern

Profesorul universitar Mircea Coşea a declarat la Digi24 că 5% profit în vremuri de criză înseamnă mult, este „absolut fantastic”.

Mircea Coșea explică acest rezultat prin mai mulți factori. Unul dintre ei este că piața distribuitorilor de energie și petrol din România nu este chiar atât de liberă pe cât se pare, este o piață monopolizată, în care prețurile sunt ghidate în funcție de interese. „Să nu uităm că a fost chiar o anchetă pe această piață”, a spus Mircea Coșea.

În plus, profitul Petrom a fost posibil și prin alinierea foarte rapidă și câteodată chiar abuzivă a prețului petrolului la pompă cu prețul internațional al petrolului. „Petrom în aceste condiții n-a ținut seama că o parte din resurse sunt interne”, spune profesorul.

O altă explicație este că, într-adevăr, redevența este mică în România.

Pe de altă parte, este și o chestiune de ordin comportamental. În România, deși este o țară săracă, automobilul a devenit un mijloc aproape curent de transport, e adevărat că și în lipsa unor servicii publice adecvate. Așa se face că cererea de petrol rămâne mare chiar în condiții de criză.

Nu trebuie exclus în această analiză, spune profesorul Coșea, și un management bun al companiei.

„Un astfel de profit, din punctul meu de vedere, justifică taxa pe care guvernul a introdus-o de la 1 februarie”, a declarat Mircea Coșea, întrebat dacă în aceste condiții Petrom ar trebui să aibă gesturi de solidaritate față de economia românească în suferință.

La observația că taxa (pe exploatarea resurselor naturale, până la actualizarea redevenței - nr.r.) ar putea fi suportată până la urmă tot de buzunarul consumatorului, profesorul Coșea a subliniat că există totuși în România tendința de a se extinde o distribuție concurențială, astfel încât taxa se poate răsfrânge doar parțial în consum, pentru că prețurile nu vor putea crește la nesfârșit.

Angajații Petrom primesc o mărire de salariu

Angajaţii OMV Petrom (SNP) vor primi o majorare salarială care va reflecta optimizarea companiei, a declarat joi directorul general al producătorului de petrol, gaze şi electricitate, Mariana Gheorghe, într-o conferinţă de presă.

"Vom acorda o creştere care să reflecte optimizarea companiei. Rezultatele (financiare - n.r.) sunt efortul întregii comunităţi a angajaţilor Petrom. Suntem în negocieri cu sindicatele, încă nu le-am finalizat", a afirmat Gheorghe.

Ea nu a precizat cu cât vor creşte salariile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...