Pirotehniștii de la concertul din Colectiv, bănuiți că au distrus probe. Patronii firmei au fost reținuți

Data publicării:
patron firma pirotehnica


ACTUALIZARE 21:38 Și soția acționarului principal de la firma pirotehnică, ea însăși acționar, a fost reținută. Dana Nițu este acuzată de favorizarea infractorului. A ieșit încătușată din sediul Parchetului și nu a făcut nicio declarație. Avocata sa spune că clienta sa vrea să se afle adevărul și s-a pus la dispoziția organelor de anchetă.

Administratorii firmei care au organizat focul de artificii la clubul Colectiv, SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, sunt bănuiţi că au distrus probe ce i-ar putea face complici la tragedie. Şi ei au fost aduşi cu mandat pentru a explica ce au căutat vineri noapte, imediat după incendiu, la sediul firmei. Vecinii i-au văzut.

Discuție vecin – reporter: „Auzeam prin perete, nu sunt bune izolaţiile! Un zgomot infernal, toată noaptea! După aia au plecat cu o dubiţă. Ei sunt cu probleme!”

Cei doi soți au fost reținuți. Sunt acuzaţi de favorizarea infractorului şi distrugere de probe. Cei doi administratori nu sunt pentru prima dată audiaţi în acest dosar. Au negat de fiecare dată orice legătură cu clubul Colectiv. Sunt contrazişi însă de angajaţi.

Declaraţia lui Florin Beşcu, angajat al firmei:

„(...)Proprietara SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Niţă Dana, ne-a spus că a doua zi urmează să aibă loc un eveniment la clubul Colectiv şi că am fost solicitaţi pentru a instala jeturi CO2 şi artificii de mici dimensiuni pentru interior. Niţă Dana ne-a lăsat opţiunea de a decide cine se va ocupa de eveniment, iar eu şi Moise Marian am stabilit să mergem. Artificiile au fost acţionate prin intermediul unui pupitru de către Marian, care în timpul concertului a stat în partea stângă a scenei”.

Florin Beşcu este şofer la firmă şi a scăpat nevătămat vineri noapte. A avut noroc pentru că nici clubul şi nici muzica celor de la Goodbye to Gravity nu i-au plăcut. A ieşit după primul foc de artificii din club şi a intrat după ce incendiul s-a potolit şi şi-a tras unul din colegi afară. Al doilea pirotehnist a reuşit să iasă singur. Şoferul a scăpat şi de acuzaţii, el nefiind implicat în niciun fel. În schimb, colegii săi, pirotehnişti, sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală.

Unul dintre artificieri a ieșit de la audieri cu ochii în lacrimi.

După aproape o săptămână s-a încheiat cercetarea la fața locului în dosarul instrumentat de procurorii de la Parchetul General și de polițiștii din cadrul serviciului Omoruri. A început deja predarea bunurilor recuperate din club, asta în condițiile în care până acum anchetatorii au audiat aproape 150 de martori și părți vătămate. Unii au venit la Parchet, în timp ce alții au dat declarație chiar pe patul de spital.

Şi cercetarea la faţa locului s-a încheiat. Anchetatorii aşteaptă acum expertizele specialiştilor de la INSEMEX, experţi în medii explozive.

Comunicatul Parchetului:

„În continuarea cercetărilor în cauza având ca obiect incendiul produs în Clubul ,,Colectiv’’ din București, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au dispus, prin ordonanţa din data de 6 noiembrie 2015, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpaţilor:

  • ZAHARIA VIOREL,  sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă;
  • NIŢĂ CRISTIAN MIHAI şi NIŢĂ DANIELA IOANA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de  favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri;

Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că inculpatul Zaharia Viorel, pirotehnist autorizat, angajat al SC G.I.F.A. SRL a instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) în incinta Clubului Colectiv, în ziua de 30 octombrie 2015, fără a respecta măsurile de siguranţă şi prevederile legale în acest sens.

            De asemenea, ulterior producerii incendiului din data de 30 octombrie 2015 din incinta Clubului Colectiv, în calitate de reprezentanţi ai SC G.I.F.A. SRL, inculpaţii Niţă Daniela Ioana (administrator) şi Niţă Cristian Mihai (director), au procedat la distrugerea şi sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, precum şi cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul  Zaharia Viorel pentru a nu fi traşi la răspundere penală.

Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică”.


ACTUALIZARE 20:12 Unul dintre patronii firmei care a organizat focul de artificii din clubul Colectiv, Cristian Niță, a fost reţinut. Cel ce-al doilea asociat, o femeie, este acum la audieri. Cei doi sunt bănuiti că au distrus probe ce i-ar fi putut face complici la tragedie. Procurorii le-au percheziţionat astăzi firma şi casa, iar investigaţia nu se opreşte aici. Și unul dintre pirotehniştii care au participat vineri noapte în clubul Colectiv a fost reţinut din culpă și vătămare corporală.  

Atât patronul firmei, cât și soția sa neagă că ar avea vreo vină sau că au distrus probe.


Anchetatorii au făcut percheziții la sediul firmei, dar și la locuințele administratorilor companiei care a organizat spectacolul pirotehnic.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au probe care arată că, la câteva ore de la incendiu, în cursul zilei de sâmbătă, patroana firmei care a organizat focul de artificii le-ar fi cerut unor angajați să ia din sediul companiei mai multe documente și să distrugă hardurile calculatoarelor aflate în sediul firmei.

Există astfel suspiciuni de distrugere ale unor probe esențiale pentru desfășurarea anchetei, motiv pentru care astăzi au avut loc noi percheziții la sediul firmei, dar și la locuințele acționarilor, Daniela Niță și soțul acesteia, Cristian Niță.

Cristian Niță, acționarul minoritar al companiei Golden Ideas Fireworks, este audiat.    

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri