Plăcuțe de înmatriculare falsificate, vândute fără probleme pe Facebook

Data publicării:
placute1

Plăcuțe de înmatriculare doar cu buletinul! Este ceea ce promite o tipografie clandestină, apreciată de aproape 7.000 de români pe Facebook! Nimeni nu știe unde sunt fabricate, de către cine și în baza cărei legi - fabricanții le trimit direct prin curier și nu se întâlnesc niciodată personal cu clienții. Oricine își poate comanda numere de înmatriculare, chiar și hoții de mașini, pentru că nimeni nu face nicio verificare. Poliția s-a autosesizat.

Discuție reporter - vânzător de plăcuțe înmatriculare:

Reporter: Vă sun în legătură cu un număr de înmatriculare, dacă mă puteți ajuta...
Vânzător: Sigur!
Reporter: Pot să vă zic care e, sau cum facem?
Vânzător: Vă rog să îmi trimteți o poză cu buletinul dumneavoastră pe Whatsapp, pe numărul acesta, și să îmi specificați acolo ce doriți. Adică un număr normal și scrieți numărul mașinii.
Reporter: Trebuie să vă dau și alte acte? Să nu am probleme după aceea. De unde provine...
Vânzător: Nu trebuie să îmi dați absolut nimic, pentru că nu se va cunoaște diferența.

Am urmat întocmai instrucțiunile specificate pe pagina de Facebook apreciată de aproape 7.000 de români. Numerele de înmatriculare promise ar urma să ajungă prin curier a doua zi. Pe rețeaua socială nu apare locul unde acestea ar fi fabricate. Șefii de la Înmatriculări sunt uimiți că există un astfel de serviciu care practică aceleași activități ca ei.

Silviu Arsenescu, șef Serviciu Înmatriculări, DRPCIV: Singurele servicii abilitate să confecționeze plăci sunt atelierele existente pe lângă fiecare serviciu public comunitar, regim permise de conducere și înmatricularea vehiculelor.

În medie durează două zile eliberarea de plăcuțe conforme la Serviciile de Înmatriculări din țară. Timp în care polițiștii verifică inclusiv în baza de date cu mașini furate. În schimb, de pe Facebook îți poți cumpăra plăcuțe doar cu buletinul.

Ba chiar clienții își pot lua numere cu litere distanțate, neconforme cu legea. Clienții par a fi fericiți și chiar lasă recenzii în care recomandă serviciile.

Reporter: Nu ar avea voie cu numere distanțate?
Silviu Arsenescu șef Serviciu Înmatriculări, DRPCIV: Distanțate nu! Ele sunt periculoase și pentru participanții la trafic, nu se știe dacă respectă întru totul standardul care privește condițiile în care reflectă lumina sau alte condiții tehnice. Forma și conținutul, caracterul, culoarea, vopseaua folosită... Mă îndoiesc că au același standard.

Proprietarii de mașini prinși cu plăcuțe neconforme riscă amendă de până la 435 de lei.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri