Planuri pentru o armată mai puternică. Ce achiziții are în vedere Ministerul Apărării

Data publicării:
tancuri romanesti armata romana exercitii militare - Foto Capt-1. Daniel Nistor Romanian Land Forces 1

FOTO: Capt. Daniel Nistor, Romanian Land Forces 1

Mai multe programe de înarmare sunt, în acest moment, pe lista Ministerului Apărării. Elicopterul PUMA NAVAL va trece printr-o nouă etapă de modernizare, a doua, şi va fi folosit apoi pe fregate.

La sol, forţele terestre au mare nevoie de un sistem de apărare antiaeriană. Ministerul Apărării l-a trecut pe lista de achiziţii împreună cu rachete HAWK XXI.

Sistemul LAROM, pentru apărare antiaeriană la mare distanţă, peste 45 de kilometri, este şi el în atenţia oficialilor de la Apărare. Aici însă vorbim despre modernizarea sistemelor deja existente, astfel încât puterea de foc să fie mult mai mare.

Forţele terestre vor primi şi 24 de transportoare blindate Piranha 3C. Armata Română îşi doreşte să încheie repede un contract şi să aibă anul acesta primele șapte vehicule.

În completarea lor vine un blindat uşor pentru transportul militarilor, PANHARD. Are blindaj uşor împotriva minelor şi ultimele 10 au fost cumpărate în 2013.

Armata vrea să modernizeze şi forţele aeriene. Adică să doteze avioanele de transport HERCULES cu sistem de tragere şi de combatere a rachetelor inamice. Să nu uităm de achiziţia unei escadrile de aparate de luptă F16 şi completarea flotei de transport cu aeronave Spartan.

Planurile sunt ambiţioase, dar depind de bugetul Apărării. În acest moment, situaţia Armatei nu este deloc roz. România nu îşi poate apăra singură spaţiul aerian, iar bună parte din echipamentele terestre sunt mai vechi de 25-30 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri