Poliţiştii anunţă că au găsit profanatorii Cimitirului evreiesc din Huşi. Sunt trei adolescenţi

Data actualizării: Data publicării:
cimitir evreiesc vandalizat husi 56640159_2010585689235598_905485174509142016_o

Trei adolescenţi de 15 şi 16 ani sunt cercetaţi pentru vandalizarea mai multor monumente funerare din Cimitirul evreiesc din Huşi. Poliţiştii din Vaslui mai spun că, în urma cercetărilor, s-a mai stabilit că o parte din pietrele funerare din cimitirul vechi au fost afectate de tăierea unor arbori.

 

"Având în vedere evenimentul din 27 martie a.c, cu privire la faptul că în cimitirul evreiesc din localitatea Huşi, judeţul Vaslui, au fost găsite mai multe monumente funerare distruse, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui au continuat cercetările şi investigaţiile identificând autorii acestor fapte", anunţă, duminică, Poliţia Judeţeană Vaslui.

Persoanele bănuite de comiterea faptelor sunt trei minori cu vârste între 15 şi 16 ani, din municipiul Huşi.

De asemenea, în urma cercetărilor de până acum s-a mai stabilit că o parte din pietrele funerare din cimitirul vechi au fost afectate cu ocazia tăierii unor arbori.

Autorii sunt cercetaţi pentru profanarea de cadavre sau morminte şi distrugere.

Cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Cimitirul evreiesc din Huşi, judeţul Vaslui, a fost vandalizat, peste 70 de monumente funerare fiind distruse, anunţa, în 3 aprilie, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic.

"Nu este admisibil ca în zilele de astăzi, în România contemporană, (...) să se întâmple un eveniment atât de antiuman, atroce, de profanare a mormintelor. (...) Astfel de evenimente cu un caracter profund antisemit sunt de îndată receptate în toată lumea democratică şi afectează grav democraţia din România", arăta Federaţia.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că structurile MAI au început, încă din 27 martie, o anchetă pentru profanare de morminte în cazul vandalizării Cimitirului evreiesc din Huşi, fiind analizate imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zonă, pentru identificarea autorilor.

De asemenea, s-a întocmit procedura de desemnare a expertului tehnic în construcţii şi urma să fie dispusă expertiza după ce procurorii vor delega ofiţerii de poliţie pentru efectuarea acestor proceduri.

Conform sursei citate, în ceea ce priveşte pagubele produse, aşa cum a anunţat şi prefectul judeţului Vaslui, Prefectura va coordona inventarierea daunelor produse şi refacerea monumentelor şi mormintelor afectate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri