"Pomana regelui Cioabă" - cea mai nouă şarlatanie 

Data publicării:
bijuterii

Scenariul înşelăciunii e simplu: femei și bărbați, care pretind că sunt rude ale regelui Cioabă, îşi abordează victimele pe stradă. De obicei, femei singure, care poartă bijuterii la vedere. Le arată podoabe aurite şi susţin că le oferă pomană pentru sufletul celui mort. Le cer să îşi dea jos propriile bijuterii şi să le aşeaze într-un serveţel, cât timp probează aşa zisul cadou. Cu multă dexteritate, într-un moment de neatenţie, înlocuiesc şerveţelul, cu un altul în care se află o monedă de un ban. Le spun victimelor să nu deschhidă şerveţelul până nu ajung acasă pentru a nu tulbura sufletul celui mort. Deşi pare greu de crezut, sute de oameni au fost păcăliţi doar prin această metodă.

Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei: „În cursul anului 2015, la Poliţia Capitalei au fost înregistrate 5290 de cazuri de înşelăciune”.

Asaltaţi de numărul mare de păcăliţi, poliţiştii au început să meargă la bisericile din cartiere şi le spun preoţilor să îi avertizeze pe oameni, în cadrul slujbelor, despre aceste metode de înşelăciune.

Psihologii au o explicaţie pentru uşurinţa cu care sunt păcăliţi unii oameni.

Mirela Zivari, psiholog: „În inconştientul nostru colectiv a câştiga peste noapte, a găsi o comoară reprezintă un ideal. Îi determină pe oameni ca în situaţia în care sunt foarte aproape de câştiga să lase deoparte logica, raţiunea şi să fie manipulaţi, seduşi, de posibilul câştig”.

Pedepsele, deşi grele, nu îi sperie pe escroci, pentru că puţini sunt prinşi. De multe ori, victimele nici nu depun plângeri la poliţie.

Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei: „Persoanele care săvârşesc astfel de fapte riscă o pedeapsă cu închisoarea de la şase luni la trei ani”.

Poliţiştii spun că singura varianta de a nu cădea în plasa şarlatanilor este să evitaţi să staţi de vorbă cu persoane care vă oferă ceva ''de pomană''.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri