Ponta în Parlament: Interesul României nu poate fi nici negociat, nici supus unui compromis

Data publicării:
20112012 20citre 20parlament-34321

Actualizare 15.43.Palamentul a adoptat o rezoluţie care reprezintă punctul de vedere al Legislativului român privind poziţia României la negocierile pentru bugetul Uniunii Europene.

Reporterul Digi24 Toma Petcu a urmărit discursul premierului şi dezbaterile din şedinţa comună a celor două camere și a explicat ce prevede rezoluţia Parlamentuluişi cu ce îl obligă aceasta pe preşedintele României în negocierile de la Consiliul European.

În rezoluția adoptată, Parlamentul atestă faptuș că susține proiectul de buget elaborat de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și nu pe cel propus de președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Prin același document, parlamentarii îi cer președintelui Traian Băsescu să negocieze în funcție de interesele României, respectiv ca România să atragă mai mulți bani.

Această rezoluție nu are însă efecte juridice și nu are efectele unei hotărâri.

Care a fost mesajul premierului către aleși

Principalul mesaj al premierului Victor Ponta în faţa plenului reunit al camerelor a fost că România nu poate fi reprezentată la Consiliul European de o persoană care nu ţine cont de poziţia instituţiilor din statul său. Premierul mai susține și că în urma decizilor cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru 2014-2020, România nu ar trebui sa piardă niciun ban.

Premierul Victor Ponta a solicitat Parlamentului prezinte în plen punctul de vedere al Guvernului referitor la negocierile din cadrul Uniunii Europene.

Declarațiile premierului au fost transmise prin live text și în direct, pe Digi24 TV și digi24.ro:

-În funcție de deciziile care se vor adopta în perioada următoare, fiecare agricultor fiecare autoritate locale vor știi câți bani primește din fondurile europene.

- Consider că este dreptul și datoria fiecărui parlamentar să cunoască aceste cifre și să-și facă datoria față de fiecare alegător pe care îl reprezintă aici.

- Această informare a dumneavoastră este procedura folosită în toate statele de drept și în toate țările din UE. Fiecare prim ministru sau președinte, înainte de a merge să își reprezinte țara, informează Parlamentul național. Nimeni nu merge la Parlemnetul european reprezentându-se doar pe sine.

- Principalele elemente și beneficiile nu sunt secrete, atâta vreme cât efectele se vor reflecta asupra fiecărui român.

- Cred că este obligația Guvernului de a informa opinia publică.

- Simt nevoia de a da date clare și precise.

- Plățile directe în cadrul politicii agricole comune au fost executate în procent de aproape 100%.

- Vreau ca dvs, membrii Parlementului și cetățenii României, să știți că valoarea corecțiilor pentru perioada 2009 - 2012 a fost de 600 de milioane de euro, pentru ceea ce nu s-a întâmplat corespunzător. Regret că cei care au fost atunci la putere (parlamentarii PDL - n.r.) nu sunt prezenți.

Premierul a comentate propunerile la nivel european privind exercițiul bugetar 2014 - 2020 și propunerea președintelui Consiliului European, care ar duce la o reducere cu o sumă de 7 și 8 miliarde de euro a fondurilor europene.

- Cred că este obligația noastră e să ne luptăm pentru obiectivele noastre.

- Mă simt responsabuil de modul în care România își apără aceste interese.

- Singurul punct în care în mod fundamental mă despart de viziunea președintelui României este acela în care spun că interesul național al României nu poate fi nici negociat, nici supus unui compromis, așa cum solicită președintele.

- Îmi doresc o alocare corectă și sustenabilă pentru 2014 - 2020.

De ce se vorbește premierul în Parlament

Membrii Guvernului s-au întâlnit în această dimineaţă pentru a discuta, între altele, poziţia Executivului de la Bucureşti în privinţa alocărilor de fonduri pentru perioada 2014 - 2020. Executivul a aprobat unmemorandum privind pozitia României la Consiliul European, însă documentul nu a fost încă făcut public. El va fi prezentat de Victor Ponta în Parlament, în discursul pe care premierul îl va susţine în faţa camerelor reunite.

„Probabil că Parlamentul, dacă va considera și util, va adopta o rezoluție în sensul celor propuse de Guvern, în sensul să susținem propunerea făcută de Comisia Europeană și susținută de Parlamentul European.Deciziile care se iau în perioada asta ne afectează pe fiecare dintre noi”, a declarat azi Victor Ponta.

Ulterior, cele două camere se vor reuni în şedinţă comună la ora 13.00 pentru discursul premierului.După intervenţia prim-ministrului, senatorii şi deputaţii îşi vor exprima propria poziţie pe acelaşi subiect. Parlamentarii ar putea adopta o rezoluţie privind poziţia României legată de bugetul european multianual. Documentul nu îl constrânge juridic pe şeful statului, care va participa joi la Consiliul European.

PDL nu participă la ședință

Grupul PDL a decis să nu participe la ședința consacrată bugetului european, a anunțat Mircea Toader, liderul deputaților PDL.„Nu vom merge la plenul reunit, considerăm că o astfel de dezbatere este importantã, dar să fie dezbatere, nu o simplã comunicare, nu un simplu raport, nu am auzit de niciun proiect de rezoluție", a declarat Mircea Toader.

La rândul său, șeful statului a anunțat că va face o declarație de presă cu jumătatem de oră înainte de ședința plenului reunit.

Din delegația care pleacă la Bruxelles cu președintele fac parte și cinci consilieri și secretari de stat ai Executivului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri