Ponta, pentru Băsescu: România nu ar fi singura țară care invocă dreptul de veto

Data publicării:
17112012 20m 20ponta 20base 20veto-33952

Premierul i-a transmis preşedintelui că în situaţia de a invoca dreptul de veto la Consiliul European mai sunt Franţa, Marea Britanie şi Danemarca.

Premierul Victor Ponta a declarat ieri că președintele se bazează întotdeauna pe ignoranța jurnaliștilor, a românilor, atunci când comentează despre folosirea dreptului de veto de către România la Consiliul European.

„În situația rușinoasă de a invoca dreptul de veto se află următoarele persoane: prim-ministrul Franței (...), prim-ministrul Marii Britanii (...), prim-ministrul Danemarcei (...), așa încât cred că președintele se bazează întotdeauna pe ignoranța jurnaliștilor, a românilor, lucru care nu-i face mare cinste”, a declarat premierul.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, susţine ideea premierului Victor Ponta ca România să işi exercite dreptul de veto la Consiliul European. Oficialul care va merge la Bruxelles, unde se va discuta despre bugetul Uniunii Europene, trebuie să reprezinte interesele României, mai spune ministrul.

Ironii de la Cotroceni

Replica lui Victor Ponta vine după declarațiile șefului statului. Traian Băsescu a ironizat intenția de a propune ca România să se folosească de dreptul de veto.

„De la anunțul de ieri, toate statele contribuitoare toți șefii de stat s-au băgat sub birouri. Sunt într-o alertă că România pune veto. Cred ca sesizați ironia. Nu poți să mergi în halul ăsta la Bruxelles. Sunt pregătit să folosesc dreptul de veto dacă se încalcă tratatul. De opt ani, n-am văzut niciun stat depunând drept de veto în Consiliul European”, a declarat Traian Băsescu, președintele României.

Șeful statului susține că este exclusă varianta ca România să-i amenințe pe liderii UE.

„Nu te poți duce la donatori și să spui: Doamna Merkel, dacă nu-mi dai atât, îți trântesc un veto de nu mai poți pleca de la Berlin”, a declarat șeful statului.

„O propunerea inacceptabilă”

Premierul Victor Ponta anunțase, după întâlnirea cu președintele de joi, că a convenit cu acesta ca țara noastră să se folosească de dreptul de veto dacă va primi mai puțini bani europeni.

Este o propunere inacceptabilă și am prezentat președintelui poziția Guvernului de a manifesta în cadrul Consiliului această opoziție fermă și nenegociabilă a României, invocând inclusiv folosirea dreptului de veto al României în cazul în care propunerea ar constitui finalul negocierilor”, a declarat Victor Ponta.

Consiliul European se reunește începând cu 22 noiembrie. Victor Ponta a cerut președintelui în nenumărate rânduri mandat să reprezente România la acest summit, dar șeful statului l-a refuzat invocând lipsa de experiență.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri