Sari la conținut

Portretul teroristului român

România se confruntă tot mai des cu ameninţarea teroristă. În ultimul an şi jumătate cinci români au fost arestaţi şi acuzaţi că plănuiau atentate. În timp ce unul dintre ei strângea date despre bazele militare americane de la noi, un altul avea de gând să arunce în aer o secţie de poliţie. Psihologii criminalişti fac şi un portret al teroristului român: tânăr, teribilist, marginalizat şi radicalizat pe internet.

Ionuţ Cătălin Bălan. 39 de ani. Este suspectul de terorism tipic ce a simţit nevoia să împrumute nume musulmane, spun psihologii.

Tudorel Butoi, psiholog criminalist: „Este caracterul imitativ şi contagios al fenomenelor imitative.Aceşti balcanici împrumută imediat Allah Akhabar, Ismail, Mustafa, etc”.

Bărbatul s-a autointitulat Ibrahim, a cules date despre baze militare de la Kogălniceanu şi Deveselu pe care, spun procurorii, urma să le ofere unor adepţi ISIS. A ajuns după gratii şi riscă să rămână acolo 15 ani.

Un alt caz: un băiat de 18 ani din Craiova. Luigi Boicea, condamnat deja în primă instanţă. S-a autoradicalizat pe internet, spun procurorii.

Şi-a schimbat religia iar ei au venit să verifice. Nu avem nicio bombă, nu e nimic grav.

Un caz imprevizibil, spun specialiştii.

Tudorel Butoi: „Sunt imprevizibili, nu apar asociaţi în zonele pe care le monitorizează serviciile respective. Nu au inserţie socială şi trăiesc într-o zonă a hedonismuilui... aceştia abordează fel de fel de teme care să le creeze o satisfacţie”.

Tudorel Butoi: „L-am considera un superficial, un infantil, un aventurier, lipsit de maturitate”.

Istvan Attila are alt profil: cel al teroristului impulsiv şi naţionalist, spun psihologii criminalişti. A fost reţinut de procurori în timp ce plănuia un atac cu mai multe dispozitive improvizatede ziua naţională a României la Târgu Secuiesc. Judecătorii nu l-au găsit vinovat pentru tentativă de atentat dar l-au condamnat în schimb pentru nerespectarea regimului obiectelor pirotehnice.

Ultimul caz vine din Neamţ. În urmă cu cteva zile procurorii DIICOT l-au reţinut pe Cristian Bârzu. Condamnat pentru omor şi eliberat, românul s-a convertit la islam într-o închisoare din Germania. Plănuia atacuri asupra unor sedii de poliţie.

Într-un an şi jumătate procurorii au reţinut cinci suspecţi români de terorism.

Nivelul de alertă teroristă în România este albastru precaut. Asta înseamnă că informaţiilor serviciilor arată că pe teritoriul ţării nu va avea loc un atac terorist iminent.