Portul Constanta, vedetă la CNN

Data publicării:
port constanta foto

Ghidul reporterilor CNN la malul mării Negre a fost chiar preşedintele Traian Băsescu. Jurnaliştii CNN au mai filmat Canalul Dunăre-Marea Neagră, dar si uzina Dacia de la Mioveni.

„Luna aceasta suntem în portul Constanța, în România. Acesta este cel mai mare port la Marea Neagră. Asigură legătura dintre Estul Europei și statele din Asia Centrală și Orientul Îndepărtat”, explică Becky Anderson, jurnalist CNN.

În reportajul intitulat „Constanța, un port crucial ce își reafirmă poziția”, CNN încearcă să afle dacă portul românesc este cel mai competitiv terminal de la Marea Neagră. Renumita jurnalistă Becky Anderson a discutat despre asta chiar cu președintele Traian Băsescu, fost căpitan de vas.

„Până în decembrie 1989, Portul Constanța era folosit mai ales pentru a exporta bunurile produse de economia românească și pentru a importa materie primă. Acum, Portul Constanța este mai mult sau mai puțin o poartă. În primul rând pentru România, fiind legătura ei cu lumea. În același timp, e o poartă pentru Europa Centrală și de Est”, explică Traian Băsescu.

Jurnaliștii de la CNN au mai prezentat canalul Dunăre-Marea Neagră. Ei au subliniat importanța strategică a canalului pentru transportul fluvial și maritim din Europa.

„Canalul Dunare-Marea Neagră este al treilea de acest gen ca mărime din lume. Poate că nu e la fel de impresionant ca Suez sau Panama, dar acești 60 de kilometri reprezintă o ieșire crucială pentru țări ce nu au acces la mare din Europa Centrală și de Est”, spunea Becky Anderson.

Următoarea oprire a fost uzina de la Mioveni. CNN observă că succesul mărcii Dacia înseamnă creșterea profiturilor și pentru terminalul din portul Constanța

„O creștere cu 300% în cinci ani. Împotriva tuturor adversităților, Dacia înflorește, ceea ce face ca România și portul Constanța să fie jucători de bază în industria auto din Europa”, menționau jurnaliștii americani.

Reportajul a fost difuzat de CNN în cadrul emisiunii The Gateway, care dedică o serie de ediții celor mai importante noduri de transport internaționale. Anterior, acolo au fost prezentate portul din Dubai, rețeaua feroviară din Japonia și aeroportul din Singapore.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri