Povestea jafului de milioane de la o fabrică de uraniu

Data publicării:
feldioara

Modernizarea celor două Fabrici de la Uzina R Feldioara a început în 1985. Statul a decis să investească masiv în utilaje, pentru că încă prelucra minereul de uraniu cu tehnologia sovietică, a anilor '60. Aşa că la Feldioara au fost aduse şi montate utilaje noi. Nu au funcţionat însă niciodată.

Gelu Mărăcineanu, director general la Compania Naţională a Uraniului: „Toate erau noi şi nu puteau să justifice casarea lor şi dezmembrarea lor şi vâzarea ulterioară la fier vechi."

Fost angajat Uzina R Feldioara: „Utilaje noi, nici n-au fost pornite. S-au furat, s-au vândut."

Minereul de uraniu extras din judeţul Suceava ajunge la Feldioara, unde este prelucrat. Uzina ţine de Compania Naţională a Uraniului şi este controlată în întregime de stat, prin Ministerul Energiei. Primele informaţii despre jaful de la Feldioara au apărut odată cu evaluarea anuală a patrimoniului uzinei, din 2015, când noua coducere a constatat că utilajele moderne care apăreau în acte nu mai existau în fabrică.

Valoarea totală a utilajelor noi a fost estimată la 47 de milioane de dolari. Din acte reiese că o parte din utilaje s-a vândut cu doar 60.000 de dolari, iar o altă parte e de negăsit

Fost angajat Uzina R Feldioara: „(Cine a distrus secţiile astea?) Cei de sus. (De ce?) Erau interesele lor, mai multe ca ale noastre, de aici."

Conducerea companiei susţine că, încă din 2000 s-au înstrainat utilaje, chiar dacă investiţiile au continuat până 2007.

Gelu Mărăcineanu, director general Compania Naţională a Uraniului: „Când se iau aceste decizii, nu pot fi luate de capul unui director de la uzină. Directorul de la uzină a luat acceptul directorului general de la Compania Naţională a Uraniului, care la rândul lui a solicitat şi a obţinut aprobarea în Consiliul de Administraţie. În Consiliul de Administraţie erau membri din cadrul ministerului. "

Conducerea Companiei Naţionale a Uraniului a sesizat la DNA.

"Pe rolul DNA - structura centrală există înregistrate trei cauze penale, în care se efectuează verificări cu privire la posibile fapte asimilate corupţiei aflate în competenţa DNA, cu referire la Compania Naţională a Uraniului. (...) Cele trei sesizări se referă la atribuirea presupus nelegală a unor contracte, valorificarea presupus nelegală a unor elemente de patrimoniu, respectiv încheierea în condiţii presupus dezavantajoase a unor contracte de furnizare de produse" - potrivit unui răspuns DNA, la solicitarea Digi24 Braşov.

Până la concluziile anchetei penale, Compania Naţională a Uraniului vrea să sancţioneze mai mulţi angajaţi ai Uzinei. Li se reproşează că au contribuit la vânzarea unor utilaje noi la fier vechi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri