Sari la conținut

Povestea jafului de milioane de la o fabrică de uraniu

Modernizarea celor două Fabrici de la Uzina R Feldioara a început în 1985. Statul a decis să investească masiv în utilaje, pentru că încă prelucra minereul de uraniu cu tehnologia sovietică, a anilor '60. Aşa că la Feldioara au fost aduse şi montate utilaje noi. Nu au funcţionat însă niciodată.

Gelu Mărăcineanu, director general la Compania Naţională a Uraniului: „Toate erau noi şi nu puteau să justifice casarea lor şi dezmembrarea lor şi vâzarea ulterioară la fier vechi."

Fost angajat Uzina R Feldioara: „Utilaje noi, nici n-au fost pornite. S-au furat, s-au vândut."

Minereul de uraniu extras din judeţul Suceava ajunge la Feldioara, unde este prelucrat. Uzina ţine de Compania Naţională a Uraniului şi este controlată în întregime de stat, prin Ministerul Energiei. Primele informaţii despre jaful de la Feldioara au apărut odată cu evaluarea anuală a patrimoniului uzinei, din 2015, când noua coducere a constatat că utilajele moderne care apăreau în acte nu mai existau în fabrică.

Valoarea totală a utilajelor noi a fost estimată la 47 de milioane de dolari. Din acte reiese că o parte din utilaje s-a vândut cu doar 60.000 de dolari, iar o altă parte e de negăsit

Fost angajat Uzina R Feldioara: „(Cine a distrus secţiile astea?) Cei de sus. (De ce?) Erau interesele lor, mai multe ca ale noastre, de aici."

Conducerea companiei susţine că, încă din 2000 s-au înstrainat utilaje, chiar dacă investiţiile au continuat până 2007.

Gelu Mărăcineanu, director general Compania Naţională a Uraniului: „Când se iau aceste decizii, nu pot fi luate de capul unui director de la uzină. Directorul de la uzină a luat acceptul directorului general de la Compania Naţională a Uraniului, care la rândul lui a solicitat şi a obţinut aprobarea în Consiliul de Administraţie. În Consiliul de Administraţie erau membri din cadrul ministerului. "

Conducerea Companiei Naţionale a Uraniului a sesizat la DNA.

"Pe rolul DNA - structura centrală există înregistrate trei cauze penale, în care se efectuează verificări cu privire la posibile fapte asimilate corupţiei aflate în competenţa DNA, cu referire la Compania Naţională a Uraniului. (...) Cele trei sesizări se referă la atribuirea presupus nelegală a unor contracte, valorificarea presupus nelegală a unor elemente de patrimoniu, respectiv încheierea în condiţii presupus dezavantajoase a unor contracte de furnizare de produse" - potrivit unui răspuns DNA, la solicitarea Digi24 Braşov.

Până la concluziile anchetei penale, Compania Naţională a Uraniului vrea să sancţioneze mai mulţi angajaţi ai Uzinei. Li se reproşează că au contribuit la vânzarea unor utilaje noi la fier vechi.