Povestea unui fost deținut politic. Alexandru Zub a fost condamnat pentru organizarea unei manifestații studențești

Data publicării:
zub

Alexandru Zub a fost deţinut politic la Gherla, în perioada regimului comunist. Mai exact, în 1957, a fost condamnat pentru organizarea unei manifestaţii studenţeşti, la împlinirea a 500 de ani de la înscăunarea lui Ştefan cel Mare.

Din cei zece ani de corecţie, primiţi ca sentinţă, istoricul a executat şase. Alexandru Zub este membru al Asociaţiei Istoricilor Europeni dar şi cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, conferit de guvernul francez.

În perioada detenției sale la Gherla, unul dintre torționarii de acolo a fost Iuliu Sebeștin, al cărui nume a fost făcut public de Președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Andrei Muraru, la Digi24.

Iuliu Sebeștin, unul dintre cei 35 de torţionari comunişti, a murit în luna octombrie a anului trecut. Acesta a fost reeducator la Gherla pentru mai puţin de un an, la jumătatea anilor 50.

Pe la închisoarea din Gherla au trecut liderii ţărănişti Corneliu Coposu şi Ion Diaconescu, scriitorul Paul Goma, Nicolae Steinhardt şi cardinalul Alexandru Todea. Până acum, Institutul pentru Investigarea crimelor comunismului a depus două plângeri la Parchet, în cazul torționarilor Alexandru Vișinescu și Ion Ficior, amândoi au fost puşi sub acuzare pentru genocid.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri