Sari la conținut
News Alert

Povestea unuia dintre cele mai vechi steaguri tricolore

 

Povestea acestui steag tricolor ne-a fost transmisă de pr. conf. univ. dr. Irimie Marga, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sf. Andrei Şaguna” Sibiu:

În acest sens nu avem nici o mărturie scrisă, doar mărturia orală a celor mai vârstnici preoţi şi credincioşi ai acestei biserici, care este cea mai veche biserică ortodoxă din Sibiu. Mărturia aceasta a fost moştenită şi transmisă mai departe de la înaintaşi. De atunci acest tricolor a fost păstrat, cu sfinţenie, în Biserica din Maierii Sibiului. În centru a avut o icoană care, din păcate, s-a pierdut.

Cea mai veche menţiune scrisă despre acest tricolor se păstrează în arhiva bisericii şi datează din 4 iunie 1914, într-un proces-verbal (numit pe atunci „protocol”) al unei şedinţe de Consiliu parohial. După această dată apar şi alte menţiuni, mai ales în registrele de inventar ale bisericii, iar ultima menţiune apare în inventarul din anul 1942.

În perioada comunistă a fost ascuns în podul Bisericii, pentru a nu fi confiscat sau distrus. A fost redescoperit în anul 2014, în urma unor lucrări de restaurare a acoperişului bisericii, apoi a fost recondiţionat de specialişti de la Muzeul Brukenthal şi reaşezat cu cinste în biserica sibiană”.