Poziția României față de bugetul UE. Antonescu: Parlamentul ar putea organiza o dezbatere

Data publicării:
19112012 20parlament-34210

Crin Antonescu a calificat tema poziției României la Consiliul European, care va discuta bugetul Uniunii pe 2014-2020, drept un subiect „major”.

„Eu cred că acest subiect major al poziţiei României la Consiliul European poate să facă conţinutul şi al unei dezbateri parlamentare. Examinăm posibilitatea de a facem mâine o şedinţă a Camerelor reunite pe acest subiect. Propun asta, vedem decizia”, a spus Antonescu.

„Examinăm posibilitatea de a face o ședință chiar mâine”, a adăugat Crin Antonescu, reamintind că Senatul se reunește mâine pentru votul în cazul Alin Trășculescu.

El a arătat că USL a convocat pentru marţi grupurile sale parlamentare în şedinţă comună pentru a stabili de principiu poziţia USL faţă de reprezentare şi de convocarea unui plen reunit.

Reacția USL vine în contextul unui șir de acuzații și replici între președinte și premier pe tema folosirii de către România a dreptului de veto la aprobarea bugetului Uniunii Europene.

Președintele nu se subordonează, însă, Parlamentului, potrivit deciziei Curții Constituționale luate deja în vară pe această temă.

Președintele nu are monopol asupra României. Dacă ține sau nu cont (de poziția Parlamentului – n.r.) e problema domniei sale”, a declarat Victor Ponta, copreședintele USL. „Evident că președintele nu poate fi constrâns”, a admis fostul președinte interimar. „E vorba despre o poziție oficială, care într-o democrație, se exprimă în Parlament”, a explicat Crin Antonescu. „În Parlament sunt oameni politici, nu oameni cu laptopuri”, a adăugat el.

Rezoluția USL

USL a adoptat luni o „rezoluție” în care spune căsusţine propunerile formulate pentru viitorul exerciţiu bugetar al UE de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, precum şi de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. „USL consideră că Preşedintele României trebuie să apere interesul ţării noastre la Consiliul European, susţinând această propunere venită dinspre Comisia Europeană şi Parlamentul European, şi îl asigură de întreg sprijinul majorităţii parlamentare a USL în acest sens”, se spune în textul transmis presei de USL.

„Preşedintele României trebuie să înţeleagă şi să accepte responsabilitatea pe care şi-a asumat-o prin prezenţa sa la Consiliul European. România este îndreptăţită să primească un buget mai consistent, iar Preşedintele României are răspunderea de a se lupta pentru acest lucru şi de a nu fi de acord cu diminuarea bugetului pentru România”, subliniază rezoluția USL, care subliniază că își exprimă această poziție „ca formaţiune politică ce deţine majoritatea parlamentară în prezent şi, foarte probabil, şi în viitorul Parlament”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri