Precizările MAE despre starea românului răpit de pe vasul elvețian în largul Nigeriei

Data publicării:
vas elvetian

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, luni seară, că starea membrilor echipajului de pe o navă elveţiană răpiţi în largul Nigeriei, între care un cetăţean român, este bună. MAE precizează că, având în vedere faptul că printre persoanele răpite se regăsesc şi alţi cetăţeni străini, Celula de Criză a ministerului a implicat în demersurile de gestionare a cazului şi ambasadele României la Zagreb, Ljubljana şi Manila, pe lângă cele din Abuja şi Berna, care sunt în contact cu Ministerele de Externe ale statelor de reşedinţă, astfel încât Celula de Criză MAE coordonează în prezent cinci reprezentanţe diplomatice implicate.

„Având în vedere faptul că printre persoanele răpite se regăsesc şi alţi cetăţeni străini, Celula de Criză a MAE a implicat în demersurile de gestionare a cazului şi Ambasadele României la Zagreb, Ljubljana şi Manila, pe lângă cele din Abuja şi Berna, care sunt în contact cu Ministerele de Externe ale statelor de reşedinţă, astfel încât Celula de Criză MAE coordonează în prezent un număr de cinci reprezentanţe diplomatice implicate. Totodată, Ambasada României la Berna menţine în permanenţă legătura cu Ministerul Afacerilor Externe elveţian, cu armatorul navei şi Ambasadele Sloveniei şi Croaţiei la Berna, iar misiunea diplomatică a României la Abuja este în contact cu autorităţile nigeriene competente", transmite Ministerul de Externe.  

Potrivit datelor preliminare obţinute de către agenţia de crewing, starea persoanelor răpite este bună, iar reprezentanţii Celulei de Criză a MAE sunt în contact permanent cu familia cetăţeanului român. "Dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestui caz, Celula de Criză a MAE reiterează recomandarea ca abordarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia", adaugă Ministerul de Externe.

Cei 12 marinari de la bordul navei comerciale elveţiene care au fost răpiţi de piraţi pe coasta Nigeriei sunt din România, Filipine, Slovenia, Ucraina, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, a anunţat Autoritatea maritimă nigeriană, citată de Reuters. 

Nava MV Glarus transporta grâu între Lagos şi Port Harcourt, un oraş portuar din sudul Nigeriei. Piraţii au pătruns la bord când nava se afla la 45 de mile nautice de insula Bonny şi au răpit 12 dintre cei 19 membri ai echipajului. Massoel Shipping, care operează nava MV Glarus, a comunicat: „Compania lucrează cu autorităţile şi specialiştii pentru a-i elibera rapid şi în siguranţă pe cei capturaţi”.

Răpirile sunt o problemă majoră în Nigeria, mai ales în zona Deltei Niger, acolo fiind principala sursă a ţării de ţiţei. Anul trecut au avut loc zece luări de ostatici în apele nigeriene.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri