Prefectul de Galați a fost reținut. Este acuzat de abuz în serviciu și șantaj

Data publicării:
sigla dna - captura-1

Prefectul din Galaţi a fost reţinut în această dimineaţă. Emanoil Cătălin Bocăneanu, numit în funcţia de reprezentat al guvernului în teritoriu în urmă cu un an, este suspectat de şantaj, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Concret, el ar fi făcut presiuni pentru angajarea unui apropiat la Serviciul de Evidenţa Populaţiei.

Ieri au avut loc percheziții la Prefectura Galați și Serviciul de evidență a populației. După percheziţii, procurorii DNA Galaţi au sigilat biroul prefectului Emanoil Cătălin Bocăneanu şi pe cel al consilierului Bogdan Topală.

Aceştia ar fi încercat să-l înlocuiască pe actualul şef de la Evidenţa Populaţiei cu o cunoştinţă de-a prefectului.

Înainte să fie reprezentantul guvernului în Galaţi, actualul prefect a deţinut funcţia de şef al Serviciului de Evidenţă a Populaţiei din judeţ.

Bocăneanu este acuzat, printre altele, de trafic de influență în formă continuată, șantaj, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, potrivit unui comunicat DNA.

Procurorii DNA spun că prefectul de Galaţi, care a deţinut anterior funcţia de director la Evidenţa Populaţiei Galaţi, ar fi şantajat o persoană din actuala conducere a Serviciului. Scopul ar fi fost angajarea în instituţie a unei cunoscute a prefectului, mai exact o prietenă de-ale soţiei acestuia. Bocăneanu a obţinut astfel subiectele de la concursul de angajare, pe care i le-a dat femeii respective. 


„La data de 1 august 2013, Bocăneanu Emanoil Cătălin a exercitat amenințări și presiuni asupra unei persoane din conducerea Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați pentru a o determina să accepte angajarea în instituție a unei anumite persoane, o prietenă a soției inculpatului. Pentru a asigura câștigarea concursului de angajare a persoanei respective, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe învinuitul Chirnoagă Tudorel, președintele comisiei de concurs, să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul învinuitului Topală Bogdan-Valentin, înainte de susținerea concursului”, se spune în comunicat. 

Prefectul, spun procurorii DNA, şi-ar mai fi folosit influenţa pentru a-şi angaja cunoscuţi în funcţii importante la ISU Galaţi sau în structura Finanţelor Publice din judeţ. Emanoil Cătălin Bocănceanu ar fi intervenit chiar şi în activitatea Poliţiei Rutiere Galaţi, pentru ca un subaltern de-al lui să nu rămână fără permis. 

Prefectul este reținut pentru 24 de ore și va fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Toate persoanele implicate în dosar au dat sau urmează să dea declarații.

Emanoil Cătălin Bocăneanu, fost membru al PNL Galațo, a fost numit în funcţie în urmă cu un an. Acum, conducerea instituției va fi asigurată de subprefectul Gabriel Aurelian Panaitescu.

„Ministrul Afacerilor Interne Radu Stroe a semnat în această dimineață propunerea de eliberare din funcția de prefect al județului Galați a domnului Bocăneanu Emanoil Cătălin.

Propunerea de eliberare din funcție a fost transmisă Secretariatului General al Guvernului României, Hotărârea de Guvern urmând a fi adoptată în prima ședință a Executivului.

În conformitate cu reglementările legale în vigoare, până la numirea unui nou prefect, conducerea instituției va fi asigurată de domnul subprefect Gabriel Aurelian Panaitescu”, se arată într-un comunicat al MAI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri