Pregătiri pentru reducerea TVA la pâine

Data publicării:
paine la cuptor-3

Vestea că produsele de panificaţie se vor vinde cu TVA redus de la 1 septembrie a ajuns la urechile tuturor. Angelica Ionescu, proprietara unui magazin de cartier, a luat deja toate măsurile. „Am schimbat softul deja pe casa de marcat și de la 1 septembrie, în loc de 24%, avem 9% la pâine”, explică ea.

Pentru cei care au deja case de marcat, schimbarea programului costă 100 de lei. Clienţii noi vor da 350 de lei pentru că vor achiziţiona tot softul. Totuşi, încă sunt destui comercianţi care uită să dea bon. Patronatele din panificaţie spun că unul din două magazine cu pâine la vânzare nu eliberează şi bon. Fapt demonstrat şi de o echipă Digi24.

În schimb, autorităţile speră ca scăderea TVA la pâine să ducă şi la o ieftinire a produselor din panificaţie.

„Dacă ar fi să mă iau dupa angajamentul retailerilor, preţul va scădea cu diferenţa la TVA”, a subliniat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Tot în septembrie va fi elaborat un proiect de hotărâre de Guvern, inițiat de patronatele din sectorul panificației, care le va permite firmelor să vândă pâine doar în spaţii special amenajate. Astfel, nu va mai fi permisă comercializarea pâinii şi a produselor de patiserie alături de produse nealimentare, cum sunt cele pentru curăţenie sau lângă îmbrăcăminte.

Vânzătorii vor folosi o mănuşă de fiecare dată când vor lua o pâine de pe raft pentru a o oferi clienţilor. Produsele de panificaţie vor trebui aşezate doar pe rafturi special amenajate şi care respectă anumite norme.

Dacă acest proiect va intra în vigoare, magazinele vor avea timp să-şi aranjeze aceste spaţii până la începutul anului viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri