Premierul Chinei a fost primit la Cotroceni

Data publicării:
basescu si premierul chinez

Premierul a venit însoțit de o numeroasă delegație chineză. 

Înainte de sosirea premierului chinez, jurnaliștii au remarcat că Traian Băsescu era destul de relaxat. El a glumit cu ziariștii și a spus că îi place vremea de afară, îi place cum arată Bucureștiul după prima ninsoare și a mărturisit că așteaptă vacanța.

„A venit iarna! Snowmobil!", le-a spus şeful statului reprezentanţilor mass-media, în timp ce îl aştepta pe premierul Republicii Chineze. „Ninge, dar nu a venit vacanţa”, a adpugat Traian Băsescu, precizând că deocamdată nu merge cu snowmobilul, pentru că e prea puţină zăpadă. Întrebat cum i s-a părut Bucureştiul, după prima ninsoare, Traian Băsescu a răspuns: „Frumos, alb, aşa”.

Şeful Guvernului de la Beijing se află într-o vizită de trei zile la Bucureşti, pentru forumul China-Europa Centrală și de Est.

El se întâlneşte astăzi şi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea. Parlamentul se întrunește într-o sesiune specială, iar premierul chinez va ține un discurs. La ședința festivă organizată la Parlament participă și președinți de consilii județene și primari, la dorința delegației chineze, care a cerut ca în sală să fie cât mai mulți participanți. O altă solicitare a delegației a fost ca premierul chinez să stea la prezidiu, pe scaunul cel mai înalt.

La întrevederea dintre Traian Băsescu și premierul Li Keqiang, președintele i-a spus că speră că relațiile dintre China și țările Europei Centrale și de Est se vor desfășura în cadrul legislativ al UE.

În urmă cu câteva zile, președintele critica poziția Comisiei Europene, care îndemna la precauție în relațiile cu China, spunând că mesajul european i se pare neinspirat.

Preşedintele a apreciat că summit-ul de la Bucureşti este un pas înainte, comparativ cu cele de la Budapesta şi Varşovia. Totodată, preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de salut pentru preşedintele Republicii Populare Chineze și a amintit că România şi China au o „relaţie politică tradiţională excelentă”.

”Avem o relaţie politică tradiţională şi excelentă. Noi nu o să uităm niciodată poziţia Guvernului chinez în 1968 şi nici faptul că întotdeauna China a fost un sprijin pentru România, şi în Consiliul de Securitate al ONU, şi în orice organizaţie internaţională", a mai spus președintele Traian Băsescu.

În noaptea de 20 spre 21 august 1968, Uniunea Sovietică, Republica Democrată Germană, Polonia, Ungaria și Bulgaria au ocupat Cehoslovacia timp de şapte zile. La scurt timp, România a criticat amestecul Uniunii Sovietice în treburile interne ale unui stat. Singura ţară din blocul comunist care a susţinut atunci poziţia României a fost China. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri