Premierul învinge la CCR. Judecătorul CEDO va fi propus de o comisie majoritar politică

Data publicării:
plen CCR -resized

Actualizare 14.23. Premierul Victor Ponta a avut câștig de cauză la CCR, care a respins sesizarea CSM. Astfel, în urma deciziei din ședința de azi, de respingere a sesizării CSM, judecătorul CEDO va fi propus de o comisie majoritar politică.

La sediul Curţii Constituţionale a României a sosit astăzi premierul Victor Ponta, pentru a-și susține punctul de vedere al Guvernului în faţa judecătorilor CCR, după ce preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt Hăineală a cerut instanţei constituţionale să tranşeze problema numirii judecătorului român CEDO.

„Argumentele au fost următoarele: în primul rând că nu există niciun conflict între instituții. Doamna președintă (a CSM, Oana Schmidt Hăineală – n.r.) și CSM au susținut că este în Constituție trecut că CSM propune judecatorii. Or era evident că mi-am permis să scancționez imediat eroarea: în Constituție se spune că CSM propune președintelui României judecătorii, deci nu se referea la judecătorul de la CEDO, că nu-l propune președintelui României, și nici măcar la judecătorii de la Curtea Constituțională, pe care nu-i propune CSM”, a declarat Victor Ponta, la ieșirea de la sediul CEDO.

 „Deci nu e niciun conflict între instituții, Curtea va decide dacă acea comisie, din care face parte și CSM și Înalta Curte și reprezentanții Ministerului Justiție este cea care selectează sau dacă selectează CSM și în funcție de decizia Curții mergem mai departe în această formulă”, a afirmat premierul.

Șefa CSM este, de asemenea, la sediul CCR pentru a îşi prezenta cererea.

Traseul sesizării

În luna martie, Guvernul a adoptat o OUG prin care a modificat legislaţia referitoare la numirea judecătorului român la CEDO. Executivul a luat de la CSM atribuţia nominalizării candidaţilor şi a transferat-o către o comisie din care fac partea ministrul Justiţiei, ministrul Afacerilor Externe, agentul guvernamental la CEDO, un singur membru al CSM şi alte persoane.

Practic, a luat atributul numirii din sfera sistemului judiciar şi a transferat-o către o comisie din care fac parte, în majoritate, exponenţi ai lumii politice. Astfel, conducerea CSM a sesizat CCR și a acuzat Guvernul că încalcă principiul separației puterilor în stat. În replică, Guvernul susține că legea veche este una perimată, iar judecătorul român la CEDO nu trebuie să fie neapărat magistrat, așa că nu este nevoie de un aviz din partea CSM.

Cât câștigă Corneliu Bîrsan

Corneliu Bîrsan este judecătorul care reprezintă România la CEDO din 1998. Potrivit declarației de avere a soției sale, el are un venit anual de la Curte de peste 200 de mii de euro.

Potrivit Convenţiei Curţii Europene a Drepturilor Omului, fiecare înaltă parte contractantă a Convenţiei, din cele 47, are un judecător, ales de Adunarea Parlamentară cu majoritate de voturi, dintr-o listă de trei propuneri avansată de Executivul fiecărui stat. Este de reţinut că mandatul judecătorului expiră odată cu împlinirea vârstei de 70 de ani, cum este şi cazul lui Corneliu Bârsan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri