Premierul moldovean spune că e gata să urmeze exemplul Cataloniei. Cum comentează jurnalistul E. Hurezeanu

Data publicării:
emil hurezeanu-1

Într-o singură zi Leancă vorbeşte despre posibilităţile acordării unei autonomii Transnistriei, în timp ce Băsescu la Bucureşti spune că şi găgăuzii au intrat în fibrilaţii şi vor autonomie. Ne îndreptăm spre oferta politică a lui Băsescu făcută Republicii Moldova”, a spus Emil Hurezeanu.

Acesta a avertizat că există șanse mari ca anti-europenii să câștige din nou la următorul scrutin din Republica Moldova, din moment ce electoratul este rural și pasiv.

Există o opţiune validată pro-europeneana, prin includerea pin parteneriatul estic al Republicii Moldova, dar există şi multă inerţie şi cu opţiunea de stânga. Partea activă a populaţiei, oameni tineri, părăsesc oricum Moldova şi se duc să muncească via România în străinătate. Electoratul este rural, înapoiat şi pasiv. Sunt şanse mari ca la următorul scrutin să câştige din nou anti-europenii”, a mai spus acesta. 

În interviul acordat publicaţiei ruse Vedomosti, premierul Iurie Leancă a declarat că autorităţile de la Chişinău au în vedere un plan realist de rezolvare a conflictului transnistrean. Acesta presupune acordarea de către Chişinău a unei autonomii mai mari pentru Transnistria, ceea ce nu înseamnă totuşi desprinderea totală a regiunii de Republica Moldova.

Suntem gata sa oferim regiunii transnistrene o autonomie largă, astfel încât statul să fie unit şi, în acelaşi timp, funcţional, iar ramurile Guvernului să nu poată fi paralizate. Suntem o ţară europeană şi trebuie să preluăm exemplele ţărilor europene, cum ar fi cel din Catalonia”, a declarat Iurie Leancă.

Declaraţia premierului Iurie Leancă vine în contextul unor tensiuni sporite între Chişinău şi Tiraspol după parafarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Liderul executivului din Republica Moldova a dat însă asigurări că apropierea de spaţiul comunitar presupune beneficii sporite şi pentru Transnistria, precum libera circulaţie în spaţiul Uniunii. Aceleaşi asigurări au fost date şi în ceea priveşte relaţia cu Rusia.

„Republica Moldova nu are de gând să facă un joc geopolitic în interesul Rusiei sau al UE. Ţara nu este un jucător şi nici un element de confruntare geopolitică. R.Moldova va încerca să păstreze relaţii bune cu ambele părţi”, a mai spus Iurie Leancă.

Regimul separatist de la Tiraspol şi-a proclamat independenţa faţă de Republica Moldova în 1990, dar nu a fost recunoscut la nivel internaţional.

Preşedintele Traian Basescu a anunţat acum 2 zile că România pregăteşte o "ofertă politică" pentru Republica Moldova. Şeful statului nu a explicat despre ce anume este vorba, însă a spus că aceasta va fi înaintată dacă suveranitatea Republicii Moldova nu va fi asigurată.

„Nu este în discurs, dar nu pot să nu fiu sincer cu dumneavoastră. România nu va putea rămâne impasibilă politic în cazul în care din Transnistria sau din zona Găgăuză vor porni provocări care să aducă Republica Moldova în riscul de a-şi întrerupe drumul către Uniunea Europeană şi vom face o oferta politică Republicii Moldova dacă nu se reuşeşte asigurarea suveranităţii acestei ţări”, a afirmat Traian Băsescu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri