Premierul propune ca miercuri să fie declarată zi de doliu național

Data publicării:
ponta victor RESIZE-AFP Mediafax Foto-THIERRY CHARLIER-1

Actualizare ora 19.00 Premierul a transmis regretul său profund și condoleanțe familiilor victimelor și a subliniat că este nevoie de solidaritate. Totodată, a mulțumit autorităților muntenegrene, medicilor și oamenilor simpli din Muntenegru pentru „extraordinara” solidaritate de care au dat dovadă.

Șeful guvernului a spus că „cere iertare” rudelor victimelor și a explicat că identificarea „certă”  întârzie, pentru că răniții, în momentul transportării către spital, nu aveau documentele de identitate asupra lor, acestea rămânând în epava autocarului. În acest moment se fac eforturi pentru recuperarea actelor, la fața locului fiind atât reprezentanți consulari, cât și ai poliției, a subliniat Victor Ponta. El a spus că procedurile de identificare s-ar putea să continue la București.

Aflat la Podgorica, ministrul de externe Titus Corlățean a declarat ulterior că speră ca identificarea tuturor victimelor să fie posibilă până mâine dimineață.

„Nu e scuzabil”, a spus Victor Ponta, să fie transmise informații familiilor victimelor înainte de a avea confirmarea certă a identității celor care au decedat în tragicul accident.

Premierul a anunțat că mâine dimineață la prima oră vor fi trimise două avioane cu toate facilitățile medicale pentru a-i aduce acasă pe cei 22 de răniți. În ceea ce le privește pe cele șapte persoane aflate la terapie intensivă, o eventuală decizie de a fi transportate acasă va fi luată de secretarul de stat Raed Arafat, aflat la Podgorica, împreună cu autoritățile medicale din Muntenegru, în funcție de evaluarea stării pacienților.

-----------------------------

Autoritățile iau în calcul declararea doliului național, în urma accidentului din Muntenegru.

Un autocar cu 47 de oameni la bord a căzut, duminică după-amiază, în canionul Moraca din Muntenegru. Bilanţul provizoriu al victimelor este de 19 morţi, dintre care 18 români. 29 de persoane sunt rănite. Zeci de muntenegreni s-au mobilizat pentru a dona sânge.

Explicațiile MAE

Ministerul Afacerilor Externe a transmis în cursul după-amiezii un comunicat de presă în care a detaliat demersuri inițiate de instituție în urma accidentului rutier din Muntenegru.

Ministrul Titus Corlăţean a decis anularea participării sale la reuniunile europene de la Luxemburg şi deplasarea sa de urgenţă la Podgorica, pentru a coordona la faţa locului activităţile desfășurate de echipa operativă din România, în cooperare cu autorităţile locale.

Și secretarul de stat dr. Raed Arafat din Ministerul Sănătății se află în Muntenegru și va ține o conferință de presă la oraq 18.45.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri