Sari la conținut

Ministrul Justiției, despre revocarea șefei DNA: Voi prezenta un raport joia viitoare

22 februarie. Aceasta este ziua în care ministrul Justiției, Tudorel Toader, va prezenta raportul cu privire la evaluarea Ministerului Public, DNA și DIICOT, în plenul camerelor reunite.

Declarațiile făcute astăzi de Tudorel Toader:

Înainte de a accepta demnititatea de ministru al Justiției, am discutat cu liderii coaliției. Am primit garanții de neimplicare a factorului politic în deciziile pe care le voi lua, ceea ce s-a respectat și se respectă.

Astăzi, înaintea ședinței de Guvern am avut o întrevedere cu doamna prim-ministru referitoare la evaluarea Ministerului Public, solicitându-mi să comunic public rezultatul evaluării, indiferent care vor fi acestea.

Potrivit legii, voi prezenta în camerele reunite ale Parlamentului raportul privind activitatea desfășurată la nivelul Ministerului Public, la nivelul DNA, la nivelul DIICOT. Prezentarea respectivului raport va avea loc joi viitore.

Potrivit legii, voi prezenta în cam reunite ale Parlamentului raportul privind activitatea desfășurată la nivelul Ministerului Public, la nivelul DIICOT și la nivelul DNA. Prezentarea respectivului raport constituie o obligație a ministrului Justiției, e prevăzută în articolul 79 din legea privind organizarea judiciară. Distinct de raportul pe care îl voi prezenta în Parlamament, săptămâna următoare, joi, la o oră pe care o voi comunica în timp util, voi face o informare de presă, în care voi prezenta conținutul și concluzțiile raportului cu referire la activitatea DNA.

Reporter: Ați venit din Japonia ca să ne spuneți asta?

Tudorel Toader: V-am spus că e o declarație de presă.


Acesta a confirmat și că ministrul Justiţiei a avut o scurtă discuţie cu premierul Viorica Dăncilă, în contextul scandalului declanşat de interceptările publicate de fostul deputat PSD Vlad Cosma.

"A existat o discuţie, înaintea şedinţei de Guvern. Ministrul Justiţiei va face o declaraţie de presă, la ministerul Justiţiei. Nu am participat, nu vă pot da detalii. Aşteptăm o poziţie a ministrului Justiţiei."

Întrebat dacă în cadrul şedinţei de Guvern a fost abordat subiectul DNA, purtătorul de cuvânt a spus:" Nu s-a vorbit despre asta. În şedinţa de Guvern se discută actele normative aflate pe ordinea de zi."

Ministrul Justiţiei şi-a întrerupt vizita în Japonia la solicitarea Vioricăi Dăncilă, care spunea că va avea o discuţie cu Toader şi îi va cere să aibă "o declaraţie în ceea ce priveşte decizia" legată de Direcţia Naţională Anticorupţie, în urma acuzaţiilor aduse instituţiei.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri seară, că nu are niciun motiv să demisioneze pentru că a respectat legea, iar întrebată despre o posibilă decizie de revocare a sa, ea a răspuns că "ministrul Justiţiei ştie ce criterii are în vedere, dacă are în calcul aceasta variantă".