Sari la conținut

Preoţii primesc noi atribuţii. Căsătoria civilă ar putea fi făcută la biserică

Deputaţii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România spun că mirii au dreptul să aleagă dacă vor să oficieze cununia civilă la primărie sau la biserică. În a doua variantă, certificatul de căsătorie va fi semnat de preot.

"Economiseşti timp, bani şi pentru cuplu este un moment de solemnitate maximă într-o singură locaţie", a spus Szabo Odon, deputat UDMR, iniţiatorul legii.

Mirii tot nu vor scăpa însă de drumuri şi birocraţie. Actele pentru căsătorie trebuie să le depună la primărie şi tot acolo duc şi certificatul de căsătorie, dacă va fi eliberat de preot. Slujitorii Domnului nu se dau în lături de la încă o însărcinare.

"Până la urmă, biserica este cea care consfinţeşte şi nu două vorbe spuse de un primar", a spus preotul Constantin Ungureanu.

Ofiţerii de stare civilă au luat foc când au auzit că preoţii le-ar putea lua locul.

"Este inutilă această lege. Avem stări civile în ţară, cu oameni suficient de bine pregătiţi, perfecţionaţi anual", a precizat Sofia Melinte, ofiţer de stare civilă.

Dincolo de disputa dintre angajaţii primăriei şi slujitorii Domnului, ideea le surâde oamenilor simpli, pentru că îi scuteşte de un drum. Propunerea urmează să intre în dezbaterea Parlamentului.