Presă daneză: Poliția română a ordonat organizarea unor furturi în Danemarca. Poliția română: Dosarul e la DIICOT

Data publicării:
masina constructie - scantruk.dk

 

FOTO: scantruck.dk

ACTUALIZARE. Punctul de vedere al Poliției române:

„Poliția Română efectuează acte de urmărire penală sub coordonarea procurorilor, în conformitate cu legislația în vigoare.

De fiecare dată când polițiștii români desfășoară activități operative pe teritoriul altui stat, instituția informează, prin canalele de cooperare polițienească, autoritățile din țările respective.

Referitor la cazul prezentat, vă informăm că aspectele semnalate fac obiectul unui dosar penal instrumentat de procurorii D.I.I.C.O.T., iar cel în cauză nu face parte din Poliția Română”.


Surse din DIICOT au precizat pentru digi24.ro că cel la care face referire presa daneză nu este polițist, ci o persoană care a colaborat cu procurorii în cadrul anchetei. Dosarul în cauză nu este încă finalizat.


Cazul nu a fost făcut public până acum, dar cert este că în 2013 o instanță daneză (Înalta Curte pentru estul Danemarcei) a ajuns la concluzia că poliția română a ordonat organizarea unor furturi – cu prejudiciu de patru milioane de coroane daneze (peste jumătate de milion de euro) – în încercarea a-i prinde pe liderii unor infractori români, scrie publicația daneză.

Procurorul public Jan Rechendorff a declarat agenției de știri Ritzau că a fost un caz „foarte, foarte special”, întrucât autoritățile daneze nu au știut nimic despre planurile colegilor lor români, ceea ce contravine legilor din Danemarca.

Agentul român sub acoperire ar fi furat trei echipamente de construcție de la firma Scantruck, în Skive, în noiembrie 2013, le-ar fi transportat în România, iar aici le-ar fi livrat unor indivizi care se presupune că făceau parte dintr-o rețea de criminalitate organizată.

O lună mai târziu, aceleași om a furat șase elevatoare telescopice de firma Nicolaisen & Larsen din Ulfborg, numai că românul și un complice au fost arestați la un popas, în Germania.

Românul a fost pus sub acuzare, dar instanța l-a achitat, din moment ce lucra pentru poliția română, chiar dacă autoritățile daneze nu au fost niciodată informate și nici nu au avizat operațiunea.

Există voci care spun că acest caz ar putea servi de facto drept un precedent ce ar autoriza România sau alte țări să întreprindă operațiuni similare pe teritoriul danez, dar procurorul public a infirmat o astfel de posibilitate. „Pot să spun că în general, alte țări nu pot, în mod evident, să desfășoare operațiuni fără acordul specific al poliției daneze și fără instrucțiuni complete din partea daneză”, a declarat el.

Articolul din publicația industriei de construcții mai scrie că autoritățile daneze au cerut de mult timp poliției române returnarea echipamentului furat, dar nu au primit niciun răspuns la solicitarea lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri