Presa internaţională despre numirea lui Victor Ponta: Între opţiunea previzibilă şi duşmanul din cabinet

Data publicării:
20121218 20reaxponta-39247

Preşedintele Traian Băsescu şi-a desemnat rivalul în funcţia de premier, scrie Agenţia France Presse. Şeful statului a înlăturat astfel temerile referitoare la apariţia unei noi crize politice, o criză foarte posibilă în cazul în care şeful statului refuza numirea, comentează jurnaliştii francezi.

Sub titlul „Victor Ponta, un lup tânăr al politicii”, AFP vede în premier un lider orientat către Europa mai mult decât partenerul de coaliţie Crin Antonescu: „Prim-ministrul român, social-democratul Victor Ponta, (...) este un lup tânăr al politicii, acuzat de adversarii lui de dublu limbaj în privinţa respectării valorilor europene. (...) În interiorul USL, domnul Ponta este văzut de analişti drept un lider moderat şi chiar mai pro-european decât liberalul Crin Antonescu”, scrie AFP.

Traian Băsescu a evitat să anunţe personal desemnarea noului prim-ministru şi a lăsat în seama serviciului său de presă să dea un comunicat, completează agenţia franceză.

Reuters: Puţin probabil ca parteneriatul să dureze

Comentatorii agenţiei Reuters nu-şi ascund scepticismul, dată fiind relaţia proastă dintre preşedinte şi premier. „Celor doi nu le place să lucreze împreună şi este posibil ca parteneriatul să nu fie durabil. (...) Certurile dintre cei doi politicieni au distras atenţia de la problemele ţării, unde 3% din populaţie trăieşte cu mai puţin de 40 de dolari pe zi, iar unele zone nu au apă potabilă şi electricitate.”

ARD: Duşmanul în fruntea cabinetului

Reacţii au venit şi din presa germană, unde au apărut titluri precum „Un nou Guvern la Bucureşti”, „Duşmanul în fruntea cabinetului”. Aceasta din urmă este sintagma folosită de televiziunea germană ARD, care a amintit la rândul său de criza politică din vară. Germanii nu uită nici lipsa de alternative pentru Traian Băsescu, după victoria clară a coaliţiei de centru-stânga.

Deutsche Welle: O nominalizare previzibilă

Jurnaliştii de la Deutsche Welle văd decizia preşedintelui drept o consecinţă a raportului de forţe politice. DW comentează că „nominalizarea nu este o surpriză, în ciuda faptului că preşedintele a lăsat să se înţeleagă, în repetate rânduri în timpul campaniei electorale, că nu îl va desemna din nou pe Victor Ponta ca premier. Decizia de astăzi înseamnă însă că aceşti doi inamici vor fi obligaţi să coabiteze în viitorul apropiat, în ciuda diferenţelor dintre ei.”

Bloomberg: O şansă pentru stabilitate

Numirea lui Victor Ponta înlătură, pentru moment, îngrijorările provocate de ameninţările la stabilitatea ţării, comentează publicaţia financiară Bloomberg: „Este un oftat general de uşuraredupă ce Băsescu l-a nominalizat pe premierul în exerciţiu Victor Ponta pentru a cere votul de încredere în Parlament.” Editorul aminteşte că animozitatea dintre cei doi lideri de la Bucureşti a otrăvit atmosfera politică din România. „Conflictul a ajuns la apogeu în vară, când Victor Ponta a încercat, fără succes, să îl suspende pe Traian Băsescu”, mai notează Bloomberg.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri