Presa străină despre Casa Poporului: Uriaș simbol stalinist și atracție turistică

Data publicării:
22122012 20m 20casa 20poporului-40084

Un gigant care poate fi văzut din spaţiu şi o relicvă a epocii staliniste, care şi-a găsit un loc în modernitate. Astfel descrie agenţia Associated Press Palatul Parlamentului, cândva denumit Casa Poporului, cea mai mare clădire din Europa şi a doua din lume. Jurnaliştii occidentali au trecut în revistă patrimoniul de clădiri lăsat moştenire de regimul Ceauşescu.

„Uriaș simbol stalinist și atracție turistică” pentru vizitatori din întreaga lume, așa caracterizează Associated Press Palatul Parlamentului. Jurnaliștii scriu că unul dintre cele mai controversate proiecte ale dictaturii ceaușiste atrage anual mii de turiști impresionați mai degrabă de dimensiunea construcției, decat de frumusețea arhitecturală.

„Palatul, atât de mare încât poate fi văzut din spațiu, și-a deschis porțile la începutul anului 1990, când românii se aflau încă sub trauma comunismului. Descris de unii ca un uriaș simbol stalinist, este a doua cea mai mare clădire administrativă după Pentagon, întinzându-se pe o suprafață de 350.000 de metri pătrați”, scrie Associated Press.

Cei mai celebri vizitatori

Jurnaliștii Associated Press cred că Nicolae Ceaușescu ar fi fost îngrozit să știe că grandiosul său proiect, pentru care au fost demolate 9.000 de case și la care au lucrat un milion de muncitori români, găzduiește acum diverse evenimente.

„Palatul găzduiește nunți, baluri, filme și prezentări de modă, iar, în trecut, Michael Jackson a facut o demonstrație a celebrului dans „moonwalk” în fața clădirii, la finalul unei conferințe de presă. Shakira a cântat în fața palatului pe o ploaie torențială, iar actorul american Ethan Hawke a organizat aici un bal de caritate pentru a strânge fonduri pentru copiii din medii dezavantajate”, scriu jurnaliștii străini.

Ei nu uită să amintească și fapul că printre cei care au vizitat Palatul Parlamentului se află și politicieni celebri: președinte american George Bush, președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri