Președintele Klaus Iohannis a plecat în prima sa vizită externă bilaterală: Trebuie să arătăm că România ce spune, aia și face

Data publicării:
klaus iohannis declaratii - presidency-3

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, în jurul orei 8.45, pe Aeroportul „Henri Coandă”, înainte de plecarea spre Paris, subliniind că această primă vizită oficială bilaterală se face la invitația omologului său francez. „Vreau să subliniez prin această vizită importanța pe care țara noastră o acordă consolidării parteneriatului strategic cu Franța, un membru foarte important al Uniunii Europene cu care avem relații bilaterale foarte bune”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat că se va întâlni la Palatul Elysee cu președintele Francois Hollande, dar și cu premierul Manuel Valls, cu ministrul de Externe, Laurent Fabius, și cu ministrul Economiei.

„O prioritate a mandatului meu este substanțierea relațiilor cu statele cu care avem parteneriate strategice încheiate sau relații privilegiate și, desigur, consolidate. Acestea toate trebuie redinamizate și, foarte important, trebuie să arătăm că România ce spune aia și face”, a punctat președintele.

Avem relații româno-franceze care depășesc cadrul unui parteneriat simplu, chiar al unui parteneriat strategic, avem în domeniul culturii, educației, cercetării, relații multiple foarte bune. Francofonia, de asemenea, constituie o zonă de parteneriat foarte importantă”, a adăugat președintele Iohannis.

 „Vom discuta toate aceste lucruri, chestiuni legate de Uniunea Europeană și desigur legate de actualitate, cum ar fi combaterea terorismului și situația din Ucraina”, a spus Klaus Iohannis.

El a precizat că joi, 12 februarie, va lua parte la Bruxelles la reuniunea informală a Consiliului European. „Este prima mea participare la un consiliu european”, a reliefat președintele. 

Lupta împotriva terorismului și consolidarea Uniunii monetare și economice sunt principalele teme de discuție, a precizat șeful statului. „Cu siguranță va fi discutată situația din Ucraina și, în acest context, relația cu Federația Rusă”, a mai spus Klaus Iohannis.

Revenind la Uniunea monetară, președintele a subliniat că România se pregătește să devină membră a zonei euro și că aceste chestiuni sunt deosebit de importante și pentru țara noastră.


Șeful statului va fi primit de Francois Hollande la Palatul Elysee la ora 14.00, cei doi urmând să aibă convorbiri tete-a-tete, un dejun de lucru, iar apoi să susțină o declarație comună de presă.

În continuarea vizitei, Klaus Iohannis va avea convorbiri oficiale cu președintele Senatului, Gerard Larcher, și cu președintele Adunării Naționale, Claude Bartolone.

La ora 20.30, la sediul Ambasadei României de la Paris, președintele Klaus Iohannis se va întâlni cu reprezentanți ai comunității românești din Franța.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri