Președintele respinge transformarea posturilor personalului contractual la Inspectoratul în Construcții în funcții publice

Data publicării:
traian basescu csat 6 febr 1

Preşedintele Băsescu a semnat marţi cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 26/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 63/2001 privind înfiinţarea Inspectoratului de Stat în Construcţii - I.S.C.

La Art. I pct. 3 din Ordonanţa de Urgenţă Guvernului 26/2013 se stabileşte că personalul Inspectoratului de Stat în Construcţii – I.S.C. are calitatea de funcţionar public, cu excepţia personalului care exercită activităţi de secretariat, administrative, de protocol şi de deservire, afirmă preşedintele în cererea de reexaminare, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

„Totodată, prin Art. III al Ordonanţei menţionate se prevede că transformarea posturilor personalului contractual încadrat în structura organizatorică a Inspectoratului de Stat în Construcţii în funcţii publice se face în conformitate cu prevederile Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici. Potrivit acestei legi-cadru privind Statutul funcţionarilor publici, ocuparea funcţiilor publice se face numai prin promovare, transfer, redistribuire, recrutare sau alte modalităţi prevăzute expres de această lege, însă în urma promovării unui concurs sau examen, după caz. Legea nr. 188/1999 face menţiune despre transformarea posturilor funcţiei publice doar în cazul promovării funcţionarului public (Art. 64 Alin.2) şi în cazul în care se solicită transformarea unei funcţii publice vacante într-o funcţie publică cu o altă denumire sau într-o funcţie publică de nivel inferior ori superior (Art. 107 Alin. 2 lit. b)", scrie Băsescu în cererea de reexaminare.

Potrivit preşedintelui, în acest context, transformarea posturilor personalului contractual dintr-o instituţie publică în funcţii publice nu este o modalitate prevăzută în Legea-cadru privind Statutul funcţionarilor publici întrucât aceasta stabileşte expres şi limitativ modalităţile de recrutare şi numire în funcţie a funcţionarilor publici.

„În concluzie, reglementarea impusă de Ordonanţa de Urgenţă Guvernului nr. 26/2013 nu prevede nicio condiţie cu privire la recrutare sau promovare prin examen sau concurs, după caz, pentru personalul contractual încadrat la ISC, atunci când acesta îşi schimbă statutul în funcţionari publici. Solicităm ca actul normativ transmis spre promulgare să prevadă expres trimiterea la regulile prevăzute pentru ocuparea şi numirea funcţionarilor publici aşa cum sunt ele consacrate prin Legea nr. 188/1999. Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 26/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 63/2001 privind înfiinţarea Inspectoratului de Stat în Construcţii - I.S.C în sensul celor mai-sus menţionate", scrie Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri