Preşedinţia prezintă opinia Consiliului Concurenţei pe Codul Silvic: Concurenţa a propus eliminarea pragului de 30%

Data publicării:
paduri

 

Consiliul îşi argumentează opinia prin faptul că poate fi afectată concurenţa, arătând că nu este motivată de apărarea unui interes public major pentru a fi introdusă o derogare de la legea în domeniu, iar plafonul poate limita posibilitatea operatorilor economici/grupurilor de operatori economici de a achiziţiona sau procesa masă lemnoasă, ceea ce poate afecta concurenţa care trebuie să se exercite cu ocazia licitaţiilor.

Totodată, mai arată Consiliul, limitarea la 30% din volumul aferent unui sortiment industrial din fiecare specie a cantităţii de masă lemnoasă care poate fi achiziţionată din fondul public ar putea reprezenta un avantaj pentru unii operatori, în condiţiile în care se poate demonstra că statul renunţă la nişte venituri pe care le-ar fi obţinut în absenţa acestui prag.

Un alt argument este că menţinerea unei limitări ar putea reprezenta o încălcare a Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene în ceea ce priveşte libera circulaţie a mărfurilor, ce poate avea ca posibilă consecinţă declanşarea procedurii de infringement împotriva României.

Consiliul mai apreciază că pentru încredinţarea unor servicii remunerate în cadrul ocoalelor silvice trebuie organizată o procedură de selecţie deschisă, transparentă şi necondiţionată, cu licitaţii obligatorii. În acelaşi document, Consiliul Concurenţei informează că a solicitat Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură să fie consultată cu privire la legislaţia secundară care urmează să fie elaborată în aplicarea Codului Silvic, pentru evitarea apariţiei ulterioară a unor probleme de natură să contravină legislaţiei concurenţei şi ajutorului de stat.

Preşedinţia a prezentat opinia Consiliului Concurenţei după ce, vineri, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat că asupra preşedintelui Klaus Iohannis "planează o suspiciune” că nu ar fi de partea românilor pentru că nu a fost de acord cu Codul Silvic votat de Parlament şi a cerut reexaminarea legii.

Guvernul va interzice temporar exporturile de masă lemnoasă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri