Prețul sterilizării câinilor vagabonzi s-ar putea tripla. Colegiul Medicilor Veterinari propune o serie de analize înainte de operație

Data publicării:
sterilizare-1

Primăria Capitalei plăteşte, în prezent, 150 de lei pentru sterilizarea fiecărui câine. Conducerea Colegiului Medicilor Veterinari cere suplimentarea sumei astfel încât ea să acopere o serie de investigaţii medicale înainte de operaţie. Numai aşa vor fi evitate erorile medicale, iar primăriile vor respecta legislaţia europeană, spun reprezentanţii colegiului.

„Este vorba despre evitarea acțiunilor de malpraxis. Pentru că în momentul în care un medic veterinar decide să sterilizeze un câine, el trebuie să se asigure că acel câine suportă această intervenție chirurgicală. El este dator să-i spună proprietarului dacă animalul suportă această intervenție sau nu”, explică Liviu Harbuz, vicepreședintele Colegiului Medicilor Veterinari.

Reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale sunt însă de altă părere.

„Vier Pfoten a sterilizat peste 150.000 de câini fără aceste analize. Și n-am avut mortalitate”, spune Anca Tomescu, directorul de programe al Vier Pfoten.

Şi medicii veterinari văd lucrurile diferit faţă de Colegiul Medicilor și susțin că nu au avut cazuri în care animalul să moară pe masa de operație.

Solicitarea Colegiului Medicilor ridică multe semne de întrebare în condiţiile în care una dintre cele mai mari organizaţii non-guvernamentale de protecţia animalelor s-a oferit să sterilizeze gratuit câinii comunitari din Capitală. În schimb, Primăria a preferat să încheie contracte cu cabinete private care cer bani pentru intervenţii.

„Este un abuz și este o chestiune care nu duce decât la o singură concluzie: business-ul și furtul de bani. Vier Pfoten a încheiat mai multe contracte de colaborare privind sterilizarea gratuită a câinilor fără stăpân cu Primăria Municipiului București. Ultimul a fost încălcat și am fost dați afară din baza Pallady”, spune Anca Tomescu, directorul de programe al Vier Pfoten.

Decizia care stabileşte că patrupedelor trebuie să li se facă examen cardiologic, ecografii abdominale și toracice, precum şi analize de sânge, nu poate fi contestată. Colegiul Medicilor Veterniari are puteri depline în privinta regulilor după care lucrează medicii veterinari. Dacă s-ar aplica, costul sterilizării unui animal s-ar ridica la aproape 500 de lei. Iubitorii de animale spun că prin această măsură primăria va fi prefera să omoare animalele fără stăpîn în loc să le găsească stăpân.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri