Prețurile la medicamente diferă în funcție de farmacii. În unele sunt chiar de două ori mai scumpe

Data publicării:
MEDICAMENTE MEDIAFAX 2

Două dintre cele mai folosite pastile contra durerii sunt comercializate la preţuri foarte diferite, arată un studiu realizat de o asociaţie pentru protecţia consumatorilor.

Într-o farmacie obişnuită, o folie de Paracetamol 500 de miligrame costă 3 lei, dar preţul urcă la 5,5 lei într-o farmacie dintr-un lanţ deţinut de o companie privată de servicii medicale.

La fel se întâmplă şi în cazul acidului acetilsalicilic de la Bayer. O folie de aspirină costă într-o farmacie obişnuită 3,6 lei, dar preţul se dublează în cazul unei farmacii din lanţul Help Net.

Anul trecut, românii au înghițit 4,8 milioane de cutii de paracetamol și 4 milioane de cutii de acid acetilsalicilic, fabricate de diferiți producători.

Farmaciștii spun ca mizează pe încasările de medicamente fara rețetă pentru a face rost de bani. Medicamentele compensate sunt plătite cu întârziere de stat, așa că farmaciile trebuie să-și asigure lichidității din alte surse.

Reprezentanții Asociației pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor consideră că problemele farmaciilor cu lichiditățile nu sunt chiar așa de mari.

Medicamentele fară rețetă sunt cele care pot aduce bani frumoși unei farmacii. Mai ales că farmaciile vând acum și produse cosmetice.

Într-o farmacie de lanț, medicamentele la liber înseamnă peste 25 la sută din totalul încasărilor. Iar în cazul farmaciilor din centrele comerciale, produsele fara rețetă ajung să acopere și jumătate din încăsările totale.

În România sunt în jur de 8.000 de farmacii şi puncte farmaceutice. Primele cinci mari reţele de farmacii deţin circa 1.000 de unităţi. Cele mai mari lanţuri sunt Sensiblu, Catena şi Dona. Marile lanţuri de farmacii s-au dezvoltat în ultimii ani, fiind sprijinite de distribuitorii de medicamente.

Multe dintre lanţurile de farmacii fac parte din acelaşi grup ca şi distribuitorii care le livrează medicamentele. Teoretic, această relaţie le-ar da acces la preţuri mai bune pentru medicamente. În realitate însă, puţine sunt lanţurile care vând medicamente mai ieftine decât farmaciile obişnuite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri