PRIMA DECIZIE A NOULUI PARLAMENT. Deputatul Ion Stan nu poate fi arestat. Victor Ponta îi cere demisia

Data publicării:
21122012 20m 20decizie 20stan-39923

Actualizare 13:45 Deputatul Ion Stan a demisionat din Partidul Social Democrat.

Deputatul Ion Stan, acuzat de fapte de corupţie, a formulat la instanţa supremă o plângere faţă de interdicţia de a părăsi ţara, dispusă în cazul său de procurorii DNA, aceasta urmând să fie analizată de magistraţi la 27 decembrie, arată Mediafax.

Ion Stan cere, practic, să îi fie ridicată interdicţia dispusă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie stabilind că va analiza plângerea lui joi, 27 decembrie.

Actualizare 12:45Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat, după respingerea în plenul Camerei a ridicării imunităţii lui Ion Stan, că acesta nu mai poate face parte din PSD şi că soluţia, în urma votului deputaţilor, ar fi ca acesta să demisioneze din Parlament.

Ponta a precizat în mai multe rânduri că el, în calitate de deputat, a votat pentru ridicarea imunităţii lui Ion Stan.Premierul a mai arătat că votul din Camera Deputaţilor va afecta România în plan extern, în privinţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie şi a aderării la spaţiul Schengen.

Victor Ponta a precizat că PSD va lua decizia politică de a-l înlătura pe Ion Stan din partid, dar că acest lucru nu rezolvă ridicarea imunităţii deputatului, singura soluţie în acest sens fiind demisia lui Stan din Parlament.

Actualizare 12:17Deputații au respins solicitarea procurorilor DNA privind arestarea preventivă a lui Ion Stan. 225 de colegi ai parlamentarului s-au pronunțat împotriva măsurii propuse de anchetatori. Este un vot care vine în contradicție cu rezultatul din Comisia juridică, unde se votase covârșitor pentru arestarea lui Ion Stan.

Actualizare 10:15 Deputatul Ion Stan a declarat vineri dimineaţă în plenul Camerei Deputaţilor că a fost obiectul unei înscenări judiciare prin care s-a dorit execuţia sa politică, în cadrul dezbaterii privind încuviinţarea arestării sale preventive. El şi-a exprimat regretul că solicitarea privind libertatea sa a fost pusă pe ordinea de zi chiar în prima şedinţă a noii legislaturi.

________________________

Ion Stan este acuzat de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă, după ce ar fi pretins 130.000 lei pentru materiale utile campaniilor electorale. În acelaşi dosar este cercetat penal şi şoferul deputatului, Florin Sarca, acuzat de complicitate la trafic de influenţă.

Camera Deputaţilor s-a reunit vineri dimineața în şedinţă începând cu ora 9:00, iar pe ordinea de zi figurează Raportul Comisiei juridice privind ridicarea imunităţii deputatului PSD Ion Stan, anunţa joi preşedintele acestui for legislativ, Valeriu Zgonea.

Deputaţii nu au putut să se pronunţe, în 12 decembrie, pe solicitarea procurorilor de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Ion Stan, din lipsa cvorumului, preşedintele Camerei anunţând atunci că raportul Comisiei juridice rămâne pe ordinea de zi a viitorului Parlament.

Consecința acestui a fapt a fost că Ion Stan a primit un nou mandat de deputat și, implicit, o nouă imunitate, iar procedura de ridicare a imunității a fost reluată.

Totuși, dat fiind votul din comisia juridică a fostei legislaturi, unde aprobarea solicitării DNA a fost aprobată categoric (doar un vot împotrivă), seaștepta ca și plenul să dea curs acestui aviz al comisiei juridice. Practica a demonstrat însă contrariul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri