Prima femeie pilot militar din istoria aviației care ajunge instructor pe un avion cu reacție

Data actualizării: Data publicării:

Oana Ardeleanu este prima femeie pilot militar din ţară care devine instructor pe un avion cu reacţie. După mai mult de 600 de ore de zbor, astăzi a dat examenul care o duce de pe locul elevului pe cel al profesorului.

Oana Ardeleanu a crescut la Slobozia, departe de zgomotul marilor aeroporturi. Pasiunea pentru avioane cu reacţie a prins-o însă chiar şi aşa. Primul pas l-a făcut acum trei ani când a urmat un curs în Statele Unite. Au urmat sute de ore de zbor, care nu au scutit-o de emoţiile de la examenul de acasă.

Însă, odată urcată la manşă, tânăra a uitat de tot. S-a făcut una cu avionul, cum îi place ei să spună.

Efortul şi munca de ani de zile i-au adus în final răsplata la care visa. După o jumătate de oră de exerciţii în aer, Oana a coborât din avion cu un zâmbet triumfător.

George Rafailă, instructor: Sus a demonstrat că este în stare să îi explice unui elev cu care va zbura în viitorul apropiat manevrele acrobatice de bază dintr-o gamă de acrobație completă.

Oana Ardeleanu, pilot militar: Sper ca viitorii mei studenți să fie mulțumiți de mine ca instructor, să învețe tot ceea ce am de transmis.

Colegii o respectă pentru performanţa ei. O consideră egala lor, ba chiar un pic mai mult.

Marius Ioniță, instructor: Are calitățile necesare unui instructor, răbdarea și dedicația și capacitatea de a transmite experiența, și o calitate importantă empatia, care la femei este un atu, mai ușor de atins.

Simona Laza, pilot militar: Ăsta este obiectivul oricărei femei din aviație și din armata României, să ajungă cât mai sus și cu siguranță este un model de urmat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri