Sari la conținut

Primăria Generală ameninţă că schimbă acoperişul Arenei Naţionale

FOTO: NAB.ro

Disputa dintre Primăria Generală şi Ministerul Dezvoltării continuă cu noi declaraţii. Vasile Dîncu a spus că Arena Naţională putea fi deschisă încă de pe 16 februarie, iar primarul general interimar al Capitalei a dezinformat. În replică, Răzvan Sava a anunţat că aşteaptă, până pe 14 martie, acordul ministerului pentru redeschiderea stadionului. În lipsa acestui acord, edilul interimar ameninţă că va schimba acoperişul arenei.

Primarul interimar Răzvan Sava a dat publicității o declarație de presă în care se adresează direct vicepremierului Vasile Dîncu:

„Domnule Vicepremier Dîncu, prin comunicatul dat azi de dumneavoastră tocmai ați confirmat ceea ce spuneam și eu zilele trecute: conform legislației, dar și expertizelor făcute în România, materialul din care este facut acoperișul Arenei Nationale este din clasă C, ceea ce înseamnă că IGSU nu poate elibera autorizația de securitate la incendiu pentru că materialul, în caz de incendiu, se transformă în ”picături de foc”.

În data de 18 februarie ne-am întâlnit la minister împreună cu domnul ministru Tobă si reprezentanții IGSU - trec peste faptul că nu ne-ați comunicat atunci eliberarea agrementului făcut în baza expertizei din România - dar văd că nu doriți să luați în calcul expertiza făcută în Italia, la un laborator acreditat UE, care atesta faptul că materialul este de clasă B, ceea ce ar permite practic ca Arena Națională să poată lua aprobarea necesară. Această expertiză a fost depusă la Ministerul pe care îl conduceți în data de 19 februarie.

Pe această cale vă reiterez încă o dată faptul că așteptăm agrementul necesar în baza ultimei expertize depuse, până în data de 14 martie, așa cum spuneți și dumneavoastră.

Dacă această expertiză nu este luată în seamă, dacă punctul de vedere al experților italieni nu este bun, iar Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcții din subordinea MDRAT decide că doar expertiza institului român este cea care poate fi luată în considerare, atunci nu avem altă soluție decât să schimbăm actuala membrană a acoperișului pentru a redeschide stadionul.

Domnule Vicepriministru,

În aceste condiții, când dumneavoastră ne spuneți că membrana acoperișului este de clasă C, nu înțeleg de ce ați făcut aceste presiuni pentru a redeschide stadionul. Nu înțeleg de ce mă acuzați că mă transform în statuie de legalitate.

În acest moment, legea din România îmi interzice practic să deschid stadionul. Obligația mea este să nu pun în pericol cetățenii, bunurile și mediul. Faptul că luam măsuri compensatorii și aducem mai multe forțe de ordine la stadion, nu rezolvă situația de fond: lipsa autorizației de securitate la incendiu.

Pe această cale vreau să le transmit bucureștenilor că, dacă expertiza făcuta la laboratorul din Italia nu este luată în seamă, voi discuta cu constructorul Max Boegl și în cel mai scurt timp posibil voi schimba membrana acoperișului pentru a putea lua autorizația de securitate la incendiu și pentru a putea redeschide Arena Națională".

Citiți și:

Ministerul Dezvoltării îi dă replica primarului general: Arena Naţională putea fi deschisă din 16 februarie