Primăria Iași vrea cinematografele înapoi

Data publicării:
cinema

Din cele cinci cinematografe de stat care erau înainte în Iaşi, două stau să cadă, unul a fost vândut, unul închiriat, iar altul a ars.

Cinematograful Republica, din centrul Iașiului, arată ca o ruină. Din zid se desprind bucăţi mari de cărămidă, iar clădirea este un pericol pentru trecători.

„Dureros de afară. Din înăuntru, asta e. Nu poţi să fii curios cum e înăuntru când vezi cum e afară”, a declarat un locuitor al Iașului.

„Nu mai am încredere în siguranţa pe care o pot oferi cinematografele astea”, a adăugat un alt ieșean.

Unii cinefili s-au încumetat să intre în cinematografele Victoria şi Republica, dar au regretat decizia. Clădirile nu au mai fost renovate de cel puţin trei decenii.

„Am intrat o singură dată. E foarte frig”, a declarat un cinefil.

„E urât tare adică şi locurile sunt înghesuite, abia poţi să stai cu picioarele”, a adăugat altul.

„Nu mi se pare un loc foarte sănătos, în primul rând, pentru că este foarte mult praf în jur. Este destul de jalnic”, a subliniat un alt cinefil.

Primarul ar vrea să reabiliteze clădirile, dar mai întâi trebuie să câştige în instanţă drepturile asupra cinematografelor, chiar şi a celor care au fost vândute.

„Vrem să facem teatru, cinematograf şi alte activităţi culturale şi ce are nevoie oraşul în momentul de faţă. Prin urmare sperăm să câştigăm repede în instanţă, să le refacem şi să le dăruim înapoi oraşului”, declarat primarul Iașiului, Mihai Chirica.

Până acum, Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor a fost sancţionată de cinci ori pentru faţadele neîngrijite ale clădirilor şi o dată pentru terenul insalubru din spatele unuia dintre cinematografe. În total, 6.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri