Primării din Covasna, date în judecată. Motivul: inscripțiile exclusiv în limba maghiară

Data publicării:
bilingv

Este vorba despre primăriile oraşelor Târgu Secuiesc şi Baraolt, şi ale comunelor Cernat, Ghidfalău, Malnaş, Mereni, Sânzieni, pe faţadele cărora sunt inscripţionate exclusiv în limba maghiară expresii care traduse in limba română înseamnă „Casa oraşului” şi „Casa comunei”.

Potrivit legii, în localităţile în care ponderea populaţiei minoritare depăşeşte 20%, inscripţionarea se face bilingv, cu litere egale ca mărime, dar mai întâi în limba oficială a statului român. Prefectura a depus o plângere prealabilă și la Consiliul Judeţean, arătând că pe frontispiciul acestei instituţii este scris cu litere mari, doar în limba maghiară, expresia care înseamnă „Casa judeţului”.

Curtea de Apel Braşov s-a pronunţat anul acesta într-un caz similar, respectiv în cazul comunei Moacşa, obligând primarul localităţii să înlăture inscripţia. În ceea ce privește arborarea steagului secuiesc, prefectul a acționat în judecată cinci primării din județ care nu s-au conformat ordinului de a înlătura drapelul secuiesc de pe clădirea instituției.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri