Primarul din Pungești, pe al cărui teren ar trebui să se amplaseze sondele, este de negăsit

Data publicării:
fracturare gaze sist chevron protest pungesti barlad sursa foto digi24

De când au început protestele la Pungeşti, primarul localităţii este de negăsit. Nu este nici la birou, nici acasă şi nici la telefon nu răspunde. Oamenii cred că lipsa lui nu este tocmai întâmplătoare în această perioadă de tensiune maximă în comună. Iar punctul de legătură este terenul pe care compania Chevron vrea să monteze prima sondă.

„Cine să ne informeze? Primarul a fost interesat, pentru că terenul pe care se vor ridica sondele este proprietatea lui”, spune un localnic. „Primarul nu a făcut nimic. De Sfântul Ion a ştiut să ne manipuleze cu nişte mici, cu nişte pâine şi cu nişte bere. Şi cu şepci şi tricouri de la Chevron”, adaugă o femeie.

Grav este că autoritățile reconosc că au votat proiectul pe genunchi, în necunoștință de cauză. „N-am primit un răspuns de la specialişti. Ne-au promis ăia de la Chevron, domle vom veni, vom explica, vom spune că nu sunt periculoase şi apoi, drept să vă zic, am zis, domnule, avem încredere în ei”, a declarat Vasile Voina, viceprimar. 

De partea cealaltă, oamenii din comuna au aflat despre posibilele efecte ale explorării gazelor de şist din filmele vizionate pe internet.

„Şi la căminul cultural a fost o dată un filmuleţ dintr-ăsta. Am văzut oameni schilodiţi, animale distruse. În America, ceea ce s-a întâmplat la începu cu explorarea gazelor de șist”, povestește un bărbat.

Iar de aici şi teama localnicilor că ar putea să-şi piardă puţinul pe care îl au. În luna februarie, consilierii locali au votat împotriva proiectului Chevron. Prefectura i-a înştiinţat, însă, că nu pot interzice exploatarea bogațiilor solului şi subsolului, conform legii. De aceea, în vară, aceiași consilieri și-au dat acordul, pentru ca săptămâna aceasta, la presiunea oamenilor să se răzgândească din nou.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri