Primele concluzii în cazul incidentului de la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca: Tribuna mobilă are probleme tehnice

Data publicării:
sala polivalenta cluj napoca fb

 

Gheorghe Şurubaru, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca şi şeful Comisiei care verifică, din partea instituţiei, incidentul din ziua de 12 martie, a declarat, într-o conferinţă de presă, că, din primele concluzii ale anchetei, reiese că tribuna mobilă a Sălii Polivalente din care a căzut copilul de nouă ani are probleme tehnice ce nu permiteau manevrarea ei automatizată.

Astfel, tribuna trebuia manevrată manual de către 20 de persoane şi în acest fel, potrivit raportului, ar fi apărut spaţiul prin care a căzut copilul.

Ancheta declanşată de Primăria Cluj-Napoca a scos la iveală faptul că problemele tehnice pe care le are tribuna retractabilă sunt cel puţin din luna august 2015, când administratorul Sălii Polivalente a făcut primele sesizări, informează News.ro.

Potrivit cărţii tehnice, tribuna retractabilă este acţionată de patru motoare electrice şi se manevrează folosind o telecomandă. Cu toate acestea, cel puţin din august 2015, când administratorii sălii au sesizat Primăria, dar şi constructorul că aceasta nu funcţionează, problema nu s-a remediat, iar pentru manevrarea ei se folosea forţa fizică.

„Am observat din manevrări succesive că tribuna nu functionează automat. Este nevoie de ajutorul realizat de câte 20 de persoane pentru împingerea ei. Este un prim aspect care nu este în regulă, dar nu putem spune că aceasta este cauza. Observând acest lucu, am intrat sub tribună pentru a căuta cauzele şi pentru a afla de ce nu funcţionează”, a declarat şeful comisiei de anchetă.

Verificările comisiei au scos la iveală şi alte probleme de ordin tehnic. Astfel, calea de rulare a tribunei nu era curăţată, lucru care, potrivit raportului, ar fi putut împiedica buna funcţionare a tribunei retractabile şi ar fi putut duce la crearea acelui spaţiu prin care copilul a căzut.

Extinzând verificările, am mai descoperit aspecte relevante privitor la funcţionarea tribunei, dar care nu pun în pericol pe cei care ocupă această tribună. Ne interesa asigurarea tribunei cu patru arcuri de oţel şi un fir care manevrează un limitator de cursă. Acest fir, atunci când am făcut verificările, s-a constatat că nu este corespunzător fixat. Am pus provizoriu un alt fir limitator de cursă. Am mai observat că primul rând de scaune nu funcţionează corespunzător decât până la jumătatea cursei după care se produce un blocaj, o frecare excesivă. Sunt câteva elemente supuse unei frecări excesive şi degradării căilor de rulare. Am considerat că acest aspect ar putea fi cauza pentru care tribuna nu funcţionează corespunzător automatizat şi de aceea era nevoie de 15-20 de oameni pentru a o manevra”, a mai explicat Gheorghe Şurubaru, potrivit News.ro.

Comisia de anchetă a Primăriei Cluj-Napoca a fotografiat, inventariat şi testat de mai multe ori tribuna, înştiinţând firmele Con-A, Intersport şi proiectantul polonez al tribunei.

Sala Polivalentă se află în garanţie până în octombrie 2017, motiv pentru care comisia a solicitat deja proiectantului, dar şi constructorului sălii să remedieze problema tribunei, respectiv a şapei de beton care „nu este de fiecare dată la nivel cu tribuna, după ce aceasta este aşezată”, aşa cum a declarat administratorul Sălii Polivalente, Ionuţ Rusu.

„Proiectanţii din Polonia vor veni să rezolve problema tribunei pentru că ei au proiectat-o. Dincolo de acel gol, întreaga structură nu prezintă pericol de exploatare şi are doar probleme tehnice. Acum, tribuna este poziţionată, acel gol nu mai există, astfel încât toate evenimentele se pot derula în sală, din punctul nostru de vedere. În această fază, recomandăm angajarea de către Sala Polivalentă a unei persoane calificate pentru exploaterea şi întreţinerea acestei tribune, pentru că este un element special care necesită personal calificat. Este, de asemenea, necesară asigurarea unei mentenanţe constante a tribunei şi aici vom discuta pentru că trebui să vedem contractul. Trebuie păstrată curăţenia pe calea de rulare a tribunei, pentru a nu fi afecatată manevrarea ei”, a mai declarat Gheorghe Şurubaru.

În perioada următoare, Comisia de Anchetă a Primăriei va continua verificările. Vor fi vizate documentele de corespondenţă între Sala Polivalenta, Primărie şi constructorii sălii, dar şi felul în care şapa de beton, despre care se crede că nu este realizată corect, afectează manevrarea tribunei retractabile.

În paralel cu aceste verificări, are loc şi o anchetă penală a IPJ Cluj, care face cercetări in rem pentru vătămare corporală.  

În 12 martie, în timpul unui meci de baschet între U BT Cluj-Napoca şi CSM Oradea, un copil de nouă ani a căzut prin spaţiul creat între tribuna retractabilă din Sala Polivalentă şi platforma de beton a construcţiei. Acesta a suferit leziuni la cap şi are antebraţul stâng rupt, fiind însă externat în cursul zilei de luni.

Băiatul, fiul directorului general al companiei clujene Farmec, este legitimat la clubul clujean la echipa de baby-baschet, fiind prezent de obicei cu colegii la meciurile de pe teren propriu ale echipei U BT Cluj.

Primăria Cluj şi Poliţia Judeţeană Cluj au declanşat anchete în acest caz. Părinţii copilului au făcut şi ei o plângere penală.

Sala Polivalentă din Cluj-Napoca a fost inaugurată în octombrie 2014, după o investiţie de aproximativ 90 de milioane de lei. Obiectivul a fost realizat de constructorul sibian CON-A, iar echipamentul sportiv este asigurat de firma Intersport. Sala Polivalentă este în adminitrarea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi ara o capacitate de 7.300 de locuri care se poate extinde la 10.000.

Citiți și Emil Boc despre incidentul de la Sala Polivalentă: Şi eu am trecut printr-un eveniment similar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri