Sari la conținut

Primii piloți care se vor antrena să zboare pe avioane F-16 pleacă azi în Portugalia

Cea mai mare achiziţie de tehnică militară a României de după Revoluţie a fost parafată în urmă cu aproape 1 an. Ţara noastră va cumpăra 12 avioane de luptă F16 din Portugalia. În total vor costa 628 de milioane de euro. Aparatele de zbor au intrat deja în modernizare, iar primele vor ajunge în România în 2016.

Aparatele de luptă americane F16 varianta Block 25 au intrat în dotarea Portugaliei în 2002. Mai pot fi însă folosite cel puţin 15-20 de ani de piloţii români. La fel şi echipamentul militar al avionului care va fi modernizat.

F16 este un avion de producţie americană. Războiul din Golf este cel care l-a propulsat printre cele mai fiabile avioane de vânătoare din întreaga lume. Contractul de achiziţie prevede şi modernizarea aparatelor de zbor. Raza de acţiune a unui astfel de avion este de 3.200 de kilometri. Cea de luptă poate atinge până la 600 de kilometri.

Modernizarea avioanelor americane include schimbări majore - de la modificările aduse computerelor de bord, până la cele operate asupra softului de manevrare a armamentelor de la bord.

În mod normal, un avion de război F16, varianta Block 25, este dotat cu un tun de 20 de milimetri, rachete neghidate şi ghidate, dar şi cu bombe ghidate prin laser, capabile să evite radarele de interceptare.

România plătește în total 600 de milioane de euro pentru cele 12 avioane de luptă F16. Suma va acoperi şi modernizarea pistelor de la Feteşti, Câmpia Turzii şi Buzău, dar şi antrenamentul angajaţilor MApN. Nouă piloţi şi 75 de tehnicieni vor pleca în Portugalia ca să fie instruiţi pentru noul aparat de zbor.

25 de ţări din întreaga lume au în acest moment avioane de luptă F16. În total 4.500 de aparate de zbor americane sunt capabile să efectueze misiuni de luptă în întreaga lume. Până când aparatele de zbor vor intra în dotarea Forţelor Aeriene, piloţii români vor continua să zboare cu bătrânul Mig21 Lancer.

Pe aceeași temă