Primul centru de transplant multi-organ din sud-estul Europei va funcționa la Spitalul „Sf. Maria”

Data publicării:
chirurgi sala de operatie 2- GettyImages - 10 iulie 2015-1

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Potrivit hotărârii introduse pe ordinea de zi suplimentară, municipiul București își exprimă acordul, în calitate de proprietar al terenului situat în bd. Ion Mihalache nr. 37-39 sector 1, cu privire la construirea pe acesta a centrului respectiv. De asemenea, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București este împuternicită să negocieze clauzele Acordului de parteneriat care se va încheia între Municipiul București, Consiliul local al sectorului 1 și Spitalul Sfânta Maria”.

Conform raportului de specialitate, se dorește construirea unui spital deosebit de complex, care să corespundă standardelor naționale și europene de referință în domeniu și care să servească atât pacienților din București și Ilfov, cât și din alte zone ale țării și nu numai, prin acordarea de servicii medicale la un înalt nivel de profesionalism și cu dotările corespunzătoare în specialități precum chirurgie generală, chirurgie hepatică, chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, chirurgie oro-maxilo-facială, gastroenterologie, ORL, ATI, medicină internă, oncologie, reumatologie, recuperare medicală, cardiologie, neurologie, analize medicale de laborator și investigații imagistice complexe de înaltă performanță. Pe termen lung, urmează să fie extinse cu specialitățile gastroenterologie, chirurgie generală, pneumologie, chirurgie toracică, chirurgie infantilă, chirurgie cardiovasculară.

Proiectul de investiții vizează realizarea unui corp de spital unit prin pasarele de clădirea existentă și care să funcționeze împreună cu aceasta. Terenul pe care este situat Spitalul Sfânta Maria se află în zona de nord-vest și are acces principal din bd. Ion Mihalache.

„Cu toate că Spitalul Clinic Sfânta Maria este în mod tradițional spitalul municipalității pentru zona de nord a Capitalei, având o adresabilitate foarte mare și pentru provincie (proximitatea Gării de Nord), în momentul de față spitalul poate oferi o gamă limitată de servicii, având în vedere structura cu doar cinci secții, respectiv Medicină internă, Reumatologie, Chirurgie I și II, ATI și ORL. Crearea de noi secții medicale și extinderea ambulatoriului de specialitate, care în momentul de față funcționează în condiții foarte dificile, în spațiul deosebit de redus avut la dispoziție la etajul 1 al corpului B, este o altă justificare a necesității realizării proiectului menționat”, reiese din raportul de specialitate.

Construcția clădirii are o valoare estimată de circa 50 de milioane de lei (minim 5.500 mp desfășurați), dar lipsesc resurse prioritare alocabile de la bugetul municipal pentru a susține acest proiect. În aceste condiții, se constituie un parteneriat între Municipiul București și Sectorul 1, în baza căruia Sectorul 1 va construi imobilul pe terenul aflat în administrarea ASSMB și îl va preda în exploatare în scop medical Spitalului "Sfânta Maria", fără nicio pretenție pecuniară.

De asemenea, a fost adoptată hotărârea privind împuternicirea CL Sector 1 în vederea asocierii cu Spitalul Sfânta Maria și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București. Din raportul de specialitate atașat proiectului reiese că noul corp ce urmează a fi construit va avea un regim minim de trei etaje subterane, parter și șapte etaje supraterane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri