Primul centru privat de transplant renal din România s-a deschis

Data publicării:
centru transplant privat brasov

Vasile Negrea este din Braşov. A fost diagnosticat cu insuficienţă renală din 2012. Medicii i-au spus că singura soluţie este un transplant de rinichi. Sora lui este compatibilă, astfel că urma operaţia.

„A vrut mama mea să-mi doneze, nu am fost compatibili şi următoarea a fost sora mea care a făcut analizele, fiind compatibilă. Următorul pas este să-mi scadă anticorpii din organism acum ca să pot face transplantul”, spune Vasile Negrea, pacient.

Pacientului i se fac acum investigaţii, iar odată ce analizele vor fi gata, va putea fi operat.

„La început operaţiile vor fi programate, vor putea fi realizate doar la pacienţi care au donor viu, înrudit familial. După aceea vom intra cu drepturi depline sperăm şi pe activitatea de transplant de la donorul decedat, în moarte cerebrală şi am înţeles că sistemul va fi deschis, liste de aşteptare”, afirmă Bogdan Moldovan, coordonatorul centrului de transplant.

Chiar dacă este un centru privat de transplant, prima intervenţie va fi gratuită. Reprezentanţii centrului speră ca şi următoarele operaţii să fie subvenţionate fie de către sponsori, fie de la stat, prin programul naţional de transplant. Acum, costul unei intervenţii de transplant de rinichi se ridică la peste 20.000 de euro.

„În limita fondurilor disponibile din sponsorizări, fundaţii sau alte organizaţii non-profit. Cu siguranţă banii şi fondurile acestea se vor duce direct către această activitate”, spune Camelia Şamotă, directorul general al spitalului privat.

Centrul privat din Braşov va colabora atât cu medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, cât şi cu medici din Geneva.

„Se pot trimite doar probele de sânge la laboratorul institutului care face toate aceste teste de compatibilitate sau dozări de medicamente sau ceea ce au nevoie şi le trimitem rezultatul”, spune Sorin Paşcanu, cordoonatorul secţiei ATI, din cadrul IBCvT Târgu Mureş.

„Suntem foarte mândri şi foarte bucuroşi că acest program a început în Braşov şi suntem foarte bucuroşi să vă asistăm în tot ce aveţi nevoie”, afirmă Thierry Berney, preşedintele societăţii.

Specialiştii centrului privat speră ca într-un an să intre în programul naţional de transplant, astfel încât intervenţiile să fie decontate de la stat. În prezent, în România se fac în medie 300 de transplanturi de rinichi pe an, dar ar fi nevoie de 3.000 de astfel de intervenţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri