Primul pas spre demiterea şefului ASF

Data publicării:
agerpres misu negritoiu

Preţurile RCA care au explodat în ultimul an l-ar putea da jos din funcţie pe Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară. Parlamentarii din patru comisii de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor au votat astăzi să înceapă procedura de demitere.

Mişu Negriţoiu nu a fost prezent la şedinţa care i-a decis soarta. A preferat să le trimită parlamentarilor o scrisoare.

Mihai Tudose, preşedintele Comisiei pentru Politică Economică din Camera Deputaţilor: „Ne explică foarte clar, citez: Revocarea unui membru al conducerii ASF nu este legal posibilă atâta timp cât acesta îndeplineşte condiţiile care au stat la baza numirii sale. Orice hotărâre în acest sens fiind abuzivă.”

Scrisoarea lui Mişu Negriţoiu nu a făcut decât să-i înfurie pe parlamentari, care îi reproşează creşterea accelerată a tarifelor poliţelor RCA. Adică motivul pentru care, luna trecută, transportatorii au protestat.

Daniel Zamfir, deputat PNL: „Această persoană care se cheamă Negriţoiu a fost cel care a gestionat ASF. L-a gestionat prost, este un eşec managerial maxim, trebuie să plece. Nu vrea să plece de bunăvoie, îl demitem noi.”

Raportul redactat în comisii va fi trimis birourilor permanente, care vor decide când va fi convocat plenul comun. Este nevoie să voteze jumătate plus unu din numărul aleşilor pentru ca funcţia de preşedinte al ASF să devină vacantă. Parlamentarii susţin că Mişu Negriţoiu nu vrea să-şi dea demisia pentru că, dacă face asta, nu va mai încasa cele 8 salarii compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă.

Andreea Vass, deputat PNL: „Salariul lunar al preşedintelui ASF este de 13.000 euro. 8 salarii compnesatorii înseamnă 104.000 de euro. Acesta, cred eu, este şi motivul principal pentru care preşedintele ASF refuză să-şi dea demisia şi aşteaptă procedura parlamentară pentru demitere.”

În replică, ASF susţine că membrii consiliului de conducere nu beneficiază de prevederea referitoare la plăţile compensatorii. „Conform noului CCM, compensaţia de 8 salarii lunare de bază brute şi/sau indemnizaţii lunare, prevăzută la art. 55, nu se acordă membrilor Consiliului ASF”, se arată într-un comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri