Pro Democraţia: Nereguli, fraude, mită şi campanie electorală în ziua alegerilor. Au fost făcute peste 500 de sesizări

Data publicării:
1-37768

La linia telefonică 0800 070 100 şi pe site-ul www.alegericorecte.ro pot fi obţinute şi informaţii referitoare la detalii tehnice legate de procesul electoral. Sesizările sunt urmărite de APD şi direcţionate către instituţiile relevante, se arată în comunicatul remis Digi24.ro.

Sute de incidente au fost semnalate sâmbătă şi duminică, informează APD. Printre altele, un observator de la secția 569 din București (Liceul Alexandru Ioan Cuza) a sesizat poliția cu privire la un incident în care un membru al biroului electoral din secție a înmânat unei persoane neautorizate mai multe buletine de vot cu care acesta a ieșit din incintă. Cercetările în acest caz sunt în derulare, dar se crede că respectivele buletine de vot urmau a fi folosite pentru fraudarea scrutinului.

Tot în București, la secția de votare 1083 din sectorul 6, un membru PPDD staționa în secția de votare fără să aibă acest drept, motivând că soția lui este membră a biroului electoral al secției. APD a sesizat Biroul Electoral Municipal. Nu există deocamdată răspunsuri oficiale în acest caz.

Persoane neautorizate s-au implicat în procesul electoral și în județul Brașov, unde mai mulți observatori ai Asociației Tineretul Român pentru Națiunile Unite s-au plasat lângă urne cu justificarea că ajută alegătorii. Observatorii au împachetat buletinele de vot și le-au introdus în urne. Ei au fost avertizați că le vor fi retrase acreditările de către autoritățile electorale județene.

În mai multe localități din țară au fost observate probleme legate de sigilarea improprie a urnelor și de calitatea îndoielnică a materialelor electorale.

Campania electorală continuă în unele localităţi, cetățenii fiind îndemnați să se ducă la vot sau să aleagă anumiți candidați în București sau în județele Brașov, Neamț, Dolj, Arad şi Sălaj. În majoritatea cazurilor, autoritățile publice locale, primarii, consilierii locali și județeni sunt implicați în această campanie electorală ilegală, se mai arată în comunicatul Pro Democraţia.

Documente:

Lista completă a sesizărilor sosite via TelVerde 0800 070 100

Lista completă a sesizărilor sosite via www.alegericorecte.ro

Câteva exemple concrete:

- Judeţul Prahova, localitatea Băneşti: Primarul transportă alegătorii la vot (cu o maşină înregistrată în Spania) şi poate fi văzut la secţia de votare 311 dând mâna cu cetăţenii.

- Judeţul Iaşi, localitatea Grozeşti: Urna mobilă se duce nesolicitată în comună la persoanele mai în vârstă şi nu este asigurat secretul votului, membrii BESV care însoţesc urna sugerând alegătorului cu cine să voteze.

- Bucureşti: La Şcoala 62, la ieşirea din curtea şcolii, se află un Audi albastru cu număr de înmatriculare B-66-ANF care împarte pungi albe din portbagaj anumitor cetăţeni care au votat. În taxiul cu număr de înmatriculare B...ZSY (nu am văzut combinaţia cifrelor de pe număr) o persoană scrie pe un carneţel numele celor care au primit pungile albe. Acelaşi lucru îl face şi conducătorul autoturismului cu număr de înmatriculare B-71-CIC.

- Judeţul Cluj, localitatea Cluj-Napoca: Fosta proprietară a locuinţei în care domiciliază reclamanta apare în continuare pe listele electorale permanente, deşi a emigrat în Germania înainte de 1989 şi a renunţat la cetăţenia română. În plus, doamna născută în 1920 a decedat în Germania acum câţiva ani. Din relatarea reclamantei s-a mai depus şi în trecut o cerere de radiere a acestei persoane din lista electorală, dar Serviciul de Evidenţă a Persoanelor Cluj-Napoca a refuzat acest lucru, motivând că nu s-au depus documentele necesare care să demonstreze renunţarea la cetăţenie, deşi acestea se regăsesc tot la instituţii ale statului român şi ar trebui să fie comunicate instituţional.

- Judeţul Braşov, localitatea Braşov: Continuarea campaniei electorale pe Facebook pentru Mihai Răzvan Alexandru, Gabriel Andronache şi USL.

- Bucureşti, Secţia 183: Continuarea campaniei electorale de către USL pe mobil, în data de 8 decembrie.

- Judeţul Arad, localitatea Arad: Mesaje SMS din partea candidatului Mihai Răzvan Ungureanu, primite de la numerele 0741 659 896 şi 0741 660 396. Astfel de mesaje au fost primite şi din partea lui Mihai Neamţu.

- Bucureşti: Un alegător a fost sunat de pe numărul 0758 378 063 şi a fost îndemnat să voteze candidaţii ARD.

- Judeţul Gorj, localitatea Târgu Jiu: Un alegător a primit SMS de la numărul 0732 864 523 şi a fost îndemnat să voteze pentru Dian Popescu (candidat în Gorj).

- Judeţul Iaşi, localitatea Iaşi, Secţia 165: Au fost observate maşini cu autocolante electorale de la partidele USL şi PPDD care patrulau prin fata secţiei de votare.

- Judeţul Maramureş, localitatea Cavnic: Pe postul local, sunt transmise în ziua votului mesaje electorale USL (primarul, alţi membri de partid).

- Judeţul Neamţ, localitatea Roman, Secţia 117: SMS de la primar şi afişe electorale în apropierea secţiei de votare.

- Judeţul Sibiu, localitatea Sibiu: Un candidat a primit mesaj de la numărul 0741 267 807 din partea candidatului Dorin Nistor.

- Judeţul Vaslui, localitatea Cârja: La intrarea în secţia de votare, o persoană le spune cetăţenilor că vor avea beneficii dacă votează PPDD.

- Judeţul Neamţ, localitatea Roman: Au fost transmise mesaje SMS de la primarul din Roman cu îndemnul de a vota candidaţii ARD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri