Probleme la votul românilor din străinătate. Sistemul permite votarea în mai multe țări

Data publicării:
liste alegeri spania

La fiecarec secție de votare din străinătate există un calculator cu un program conform căruia 49.053 de cetățeni români la nivelul Uniunii Europene au decis să voteze pentru listele partidelor din țările în care sunt rezidenți.

Acești oameni nu mai pot vota pentru candidații din România. În teorie, cel puțin.

Corespondentul Digi24 în Spania, Ciprian Bălțoiu, a votat în această dimineață în Portugalia, la Lisabona, deoarece nu era pe lista românilor care vor să voteze candidații din Spania. La Madrid, unde sunt patru secții de votare pentru români, aceeași situație: deși votase, corespondentul Digi24 nu se găsea pe această listă așa că, teoretic, ar fi putut vota din nou, la fiecare secție de votare.

Cu toate acestea, Ciprian Bălțoiu a obținut în urmă cu două luni documentul care îi permite să voteze pentru candidații Spaniei pentru Parlamentul European.

Dacă la nivelul întregii Uniuni Europene, 49.000 de cetățeni români și-au fi exprimat dorința să voteze partidele din țările de rezidență, cum spun autoritățile române, institutul de statistică din Spania spune că doar în această țară sunt 70.000 de români care au decis să voteze candidați spanioli.

Până la ora 18.00, în cele 18 secții de votare din Spania s-au prezentat aproximativ 1.600 de români, iar în cele două secții de la Lisabona – sub 500.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri