Procedură. Cum se grațiază un condamnat

Data publicării:
gica popescu-1

Politicieni de la putere, dar şi din opoziţie susţin graţierea lui Gică Popescu. Liderul PNL Crin Antonescu cere întreruperea pedepsei pentru fostul internaţional român. El spune că se va alătura demersului iniţiat de preşedintele clubului Dunărea Calafat de strângere de semnături pentru graţierea fostului campion al Naţionalei şi al FC Barcelona. Gică Popescu are parte şi de susţinerea preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, dar și al premierului Victor Ponta.

Legea spune că grațierea individuală se acordă la cerere sau din oficiu numai după ce hotărârea de condamnare este definitivă.

Grațierea individuală o poate cere însă doar persoana condamnată, apărătorul sau reprezentantul legal al acesteia și membrii familiei.

Cererea de graţiere este trimisă președintelui și, dacă acesta consideră că este necesar, poate cere avize consultative Ministerului Justiţiei.

De asemenea, șeful statului poate solicita informații suplimentare și de la Poliție, instanțe, de la conducerea închisorii și de la instituțiile aflate în subordinea administraţiei publice locale.

După ce este semnat, decretul de graţiere se publică în Monitorul Oficial, Partea I, iar printr-un decret pot fi graţiate una sau mai multe pedepse.

Nu în ultimul rând, graţierea poate fi refuzată de beneficiarul ei atunci când cererea NU a fost făcută chiar de el sau de o persoană acceptată de lege.

Dacă ne referim strict la cazul lui Gheorghe Popescu, o singură prevedere este îndeplinită, aceea legată de sentință. El a fost condamnat definitiv la trei ani, o lună şi zece zile de închisoare cu executare în „Dosarul transferurilor”.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri