Procurorii propuși pentru șefia DNA și a Parchetului general, respinși de CSM

Data publicării:
22 2011haineala-34786

Toți membrii Secției pentru procurori au dat aviz negativ celor două propuneri.

Avizul CSM este consultativ, decizia privind numirea celor doi urmând a fi luată de preşedintele Traian Băsescu.

Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie și-au prezentat azi, proiectele de management în faţa membrilor CSM şi au răspuns întrebărilor transmise de magistraţii din întreaga ţară.

Declarațiile ministrului Mona Pivniceru la Digi24

Mona Pivniceru a declarat la Digi24 că dacă propunerile sale ar fi respinse, ia în calcul o reluare a procedurilor la Ministerul Justiției.

Ministrul Justiției, Mona Pivniceru, declara în urmă cu noă zile, la „Jurnalul de seară” de la Digi24, că nu știe cum va proceda în continuare, dacă președintele Traian Băsescu nu va semna decretele de numire a celor doi magistrați nominalizați pentru funcțiile de procuror general și procuror șef al DNA.

Eu nu cred că va refuza, nu știu ce am să fac exact, oricum e posibil că îi numesc pe următorii doi, e posibil să reiau procedura, pentru că în standardele pe care le-am furnizat am prevăzut această dispoziție, că în această situație pot fi nominalizați următorii doi, dar nu știu ce voi face, în aces moment. Sper însă, cu multă onestitate, că procedura asta se va finalizată, pentru că nu o putem ține la infinit fără posturi-cheie ocupate, iar a doua chestiune, constat că nu putem identifica o instituție cu o persoană”, a comentat Mona Pivniceru, în 13 noiembrie, la Digi24.

Ministrul Justiției a declarat că are o relație „normală” cu președintele Traian Băsescu. „Nu am nicio reținere, pentru că procedura a fost atât de corect derulată, și candidații în sine, fiecare luață în parte, corespunde exigențelor acestor funcții, încât nu văd un motiv determinat care să pledeze pentru o nenominalizare”, a declarat Mona Pivniceru.

Ioan Irimie a confundat Comisia Europeană cu Consiliul European

Ioan Irimie, propus pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție, a confundat Comisia Europeană cu Consiliul European. S-a întâmplat în timpul ședinței de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), unde Irimie și-a prezentat proiectul de management pentru DNA și obiectivele.

Membrii CSM au fost surprinși de confuzia lui Ioan Irimie.

Răspunzând la o întrebare a vicepreședintelui CSM Oana Smith Hăineală, Ioan Irimie a confundat Comisia Europerană cu Consiliul European. I s-a atras atenția asupra acestui aspect chiar de către ministrul Mona Pivniceru, cea care l-a propus pentru conducerea DNA.

Vicepreședintele CSM i-a atras atenția ministrului Justiției să nu mai intervină în discuții.

Nominalizarea celor doi, după o procedură criticată de Comisia Europeană.

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a făcut anunţul privind nominalizarea lui Tiberiu Niţu şi a lui Ioan Irimie după o procedură aplicată în premieră în România, criticată iniţial de Comisia Europeană, care a invocat lipsa de transparenţă.

„Dacă ne gândim la normalitatea vieţi noastre şi şa soliditatea instituţiilor statului, cred că şansele de a fi numiţi sunt maxime. La porunca lui Barroso şi la cele trei scrisori ale Comisiei Europene m-am conformat în chip absolut şi am derulat procedurile sugerate”, a spus ministrul Justiţiei.

Actualul procuror general interimar, Daniel Morar, a susţinut că în cursă nu s-au înscris cei mai buni candidaţi. Un punct de vedere respins de unul dintre cei nominalizaţi.

„Aceasta este opinia domnului Daniel Morar. Probabil aşa apreciază dumnealui. Eu m-am înscris într-o procedură deschisă de Ministerul Justiţiei. Comentarii legate de procedură ar trebui să facă cei care s-au înscris”, a declarat Tiberiu Niţu.

Propus pentru şefia DNA, Ioan Irimie aşteaptă decretul de numire în funcţie pentru a-şi pune în aplicare proiectul prezentat ministrului.

„Sunt un încrezător. Toată viaţa am fost un om cu un psihic puternic, care crede că se poate face justiţie în România cu respectarea drepturilor oamenilor”, a aformat Irimie.

După consumarea procedurii la CSM, şeful statului ar urma să semneze decretele de numire în funcţie. Legea îi permite să refuze motivat propunerile, de câte ori consideră necesar.

Ce cred analiștii despre decizia CSM

Analiștii au comentat acest subiect în ediția de joi a „Jurnalului de seară”. Cosmin Popa, cercetător la Institutul de Istorie Nicolae Iorga și Mircea Coșa, candidat al Partidului Ecologist Roman, au participat la dezbaterea moderată de Cosmin Prelipceanu și și-au exprimat punctele de vedere cu privire la decizia Secției pentru procurori a CSM de a da aviz negativ pentru candidaturile lui Ioan Irimia și Tiberiu Nițu.

„Nu sunt de vină camerele de luat vedere pentru răspunsuri. Nici explicația doamnei ministru nu o cred, pentru că cei doi nu sunt boboci, nu sunt în primul an de facultate ca să fie speriați de examinatori, au trecut prin viață, sunt procurori, au audiat, au luat hotărâri. Sunt oameni care n-au putut să probeze pregătirea lor. Un examen picat e un examen picat, nu e ca la facultate, ar trebui să se retragă”, a spusMircea Coșa, candidat PER.

„Există două tipuri de abordare, doamna ministru este între Scilla și Caribda. Între Scilla guvernului, care o presează să numească acolo doi procurori și Caribda Uniunii Europene și a Statelor Unite, care urmăresc cu mare atenție numirea acestor procurori.CSM-ul de acum cred că reprezintă în mai mare măsură corpul profesional al judecătorilor și cerintele unui aparat judecătoresc modern în comparație cu CSM-ul de la vremea respectivă, care a respins-o pe doamna Kovesi. Atunci nu s-au ridicat obiecții de ordin profesional, ca în vazul de față” , a considerat Cosmin Popa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri