Producătorii de lapte anunță prețuri mai mari

Data publicării:
chestii cu lapte in piata

„Aşa arată un buletin de analiză care costă 83 de lei. Normal, dacă făceam o dată pe lună. Dacă fac de două ori pe lună, costul se simte la final”, spune un producător.

Practic, noile cheltuieli se adaugă celor deja existente. Mult prea mult, spun producătorii care reclamă şi faptul că li se cer acte în plus, iar clienţii sunt din ce în ce mai puţini.

Ne-au mai pus şi impozit pe venit şi e cam greu. Prea mari cheltuielile și veniturile prea mici”, spune un alt producător.

Criteriile Uniunii Europene sunt însă foarte clare.

„Micii producători, unde vulnerabilitatea legată de calitatea laptelui materie primă este mai ridicată, să respecte igiena mulsului, a depozitării, transportului laptelui”, declară Dorin Enache, director DSVSA Braşov.

În pieţele din Braşov, laptele se vinde cu trei lei litrul. Producătorii spun că, din cauza cheltuielilor pe care le au acum, şi clienţii trebuie să se aştepte la scumpirea produselor lactate, începând de luna viitoare.

„Preţurile laptelui şi brânzeturilor sunt destul de scăzute. Poate o să se mai ridice puţin preţul laptelui, al brânzeturilor, pentru că nu te poţi descurca. Chiar munceşti degeaba atunci”, spune un producător brașovean.

„Se scumpeşte motorina, curentul, nu? Îţi trebuie curent pentru răcitor, motorină... faci toată treaba cu ea, nu? E normal că va creşte şi preţul”, anunță un alt producător.

În cazul unui producător care vinde laptele la preţul de 3 lei pe litru, costurile suplimentare, adică cele pentru buletinele de analiză, ar putea fi acoperite dacă vinde lunar peste 50 de litri de lapte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri